Yakhni pulao – ris og kylling på pakistansk

Yakhni pulao betyder “ris med fond” eller “kødsuppe-ris”. Det er en klassisk pakistansk og nordindisk rispilaf, som jeg har lært at lave af en pakistansk kvinde i Amager Pigekøkken, hvor jeg hver onsdag mødes med tre andre gæve frivillige og lærer en flok unge piger at lave mad. Ud over at det er sjovt, er det voldsomt opløftende at se børn lære at lave en tre-retters menu på et par timer.

Dertil er det en særlig bonus, at pigernes mødre kommer fra hele verden, og en gang imellem har vi dem med i køkkenet for at vise retter fra deres mere eller mindre stabile hjemegne. På den måde kommer man på gastronomisk rundrejse til fjerne rejsemål som Afghanistan, Vestbredden, Somalia og Pakistan helt uden at blive bortført, berøvet eller sønderskudt af spændende militser og eksotiske sammenslutninger som Al shabaab eller Talaban.
Sidst var jeg køkkenskriver på denne ret, som jeg senere fik genskabt herhjemme.

Yakhni Pulao er kød, der får lov at simre i usigelige mængder olivenolie, løg og krydderier til det hele nærmest bliver moset sammen. Det smager suverænt, og kaster du dig over retten, kan du lige så godt leve med, at du ikke skal spare på olivenolien.
Den pakistanske mor så hvert fald noget mistænksom ud, da jeg præsenterede hende for den nyindkøbte olivenolie i halvliters-flasken. De små mængder var ikke noget hun normalt opererede med. Og det er virkelig olivenolie, der gør at det hele smager autentisk. Nå ja, og så den særlige “Yakhni Pulao” krydderiblanding som  kommer ud af en lille fin papirspose, som jeg fik en ekstra med hjem af, og som du kan købe i pakistanske og indiske købmænd på samme hylde som alle de andre krydderriblandinger du KUN er beregnet til bestemte retter.
Skulle du alligevel få lyst til at lave den hele fra bunden, kan du finde én af de utallige versioner på nettet, f.eks. denne her, som virker pålidelig og hvis krydderier minder rigtig meget om det du køber i de færdige krydderiblandinger.

Spis Yakhni Pulao sammen med en raita masala.



I denne portion er der til fire personer:

Sådan gør du:
Pil skindet af kyllingelåret.
Varm olien op i en gryde og tilsæt løg skåret i tynde både. Lad det brune og kom så hakket hvidløg og ingefær ved. Hak tomaterne fint og tlsæt dem. Kom græsk yoghurt på og lad det hele simre lidt. Det kommer til at skille en smule – det er godt!
Kom krydderiblandingen ved og dernæst kyllingen. Rør lidt rundt.
Skru ned for blusset og læg låg på.

Imens skyller du risene og koger dem under låg. (Følg pakkens anvisning)
Når de er klar kommer du gurkemejen på. Her er det gode trick: Kom gurkemejen på i en lille “bunke” og lad det ligge i nogle minutter uden at røre rundt. På den måde er det kun en lille del af risne der når at trække farve. Vend derefter rundt, og vupti; du har smukke ris som på indiske restauranter, hvor risene er hvide, men med små gule riskorn indimellem.
Tag en storfuld af yakhni pulao saucen og rør i risnene.

Kom risene på et stort fad og læg kylling og sauce ovenpå.

Yakhni Pulao

[adsenseyu2]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top