Vegetarisk risotto med grønkål

I Italien indgår risotto som primo (en slags forret) i den italienske måltidsstruktur, sammen med div. pastaretter. Dvs. den ligger mellem antipasto (snacks) og secondo (hovedret). Når risotto og pastaretter beskrives som primo, må det siges, at være nogle heftige forretter, hvilket også gør beskrivelsen “forret” til ret upræcis. Risotto kan bedre sammenlignes med det, der i min svigermors husholdningsbog beskrives som “formad”. Altså en ret, typisk bestående af grød, som skulle mætte inden man gik i kødet. Dvs. man på bedste klimavenlige (eller økonomiske) manér, forsøger at spare på kødet, ved at spise sig mæt i noget andet inden.

Når jeg så gør mig klog på den italienske måltidsstruktur, så er det ligesom en Australier, der kloger sig på danskernes frokostvaner, med en påstand om, at alle danskere spiser smørrebrød til frokost. Denne udlægning af, båden vores og italienernes spisevaner, bunder måske mere i fordomme, wiki-opslag og/eller historiske fakta, end egentlig sandhed – hvilket også gør at man skal læse hvad jeg skriver cum grano salis.

For at opveje de store mængder af smør og parmesanost i en risotto, kan man tilføje lidt grøntsager. For mit vedkommende blev det grønkål. Det er måske i italiensk kontekst en lidt atypisk ting at putte i, men det smager godt. Grønkål har også den klare fordel, at det er pæne mængder af kalk og fiber, kombineret med at bitterstofferne i grønkål sænker blodets evne til at optage fedt – hvilket i risottoens tilfælde er meget fornuftigt.

Til alle gode risottoer skal man bruge en fond eller en bouillon. Da det her er en vegetarisk risotto, giver det sig selv, at fonden/boullionen skal være lavet på grøntsager. Har du ikke lige stået og synderkogt et halvt knoldselleri og en porre til en grøntsagsfond, kan du bruge Herbamare Bouillon. Den er helt igennem øko, vegansk og lødig. Da jeg var en lille purk med en vegansk mor, var Herbamare Bouillon en fast bestanddel i vores køkken. Primært fordi min mor aldrig selv ville have lavet sin grøntsagsfond.

Risotto med grønkål

Ingredienser

  • 3 spsk. olivenolie
  • 50 gram smør
  • 1 lille porrer, hakket
  • 150 grønkål, hakket
  • 80 gram parmesan, friskrevet
  • 170 gram arborio-ris
  • 1 dl tør hvidvin
  • Ca 1/2 liter Herbamare Urtebouillon
  • Salt og hvid peber

Sådan gør du

  • Smelt smørret i olivenolien og kom porrer ved
  • Sauter det nogle minutter ved lav varme
  • Kom risene ved og lad det suge smørret, under konstant omrøring
  • Hæld vinen over og rør til det er fordampet
  • Tilsæt boullion lidt efter lidt mens du rører rundt - det tager ca 15 minutter før risene er møre
  • Efter ca. 10 min. kommes grønkålen ved
  • Når risene er møre tilsætter du revet parmesan
  • Husk, at ristottoen skal have en tykt, men flydende konsistens. Så kan den stå af sig selv, har du kogt den for længe eller ikke tilsat nok væske.
http://raavarecirkus.dk/vegetarisk-risotto-med-groenkaal/

risotto1

Gem

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top