Jeg er lidt ude i en mentalt eksperiment for tiden, i klimavenlighedens navn… og lidt for sjov. Frem for at lade hjernen køre på autopilot, så prøver jeg at tænke over, hvad jeg bruger af kød, æg og mælkeprodukter. Det giver nogen gange et lidt anderledes resultat, end det der plejer at komme på bordet, og som altid er det nemme valg. Ikke at kød og smør er på vej ud af køkkenet på permanent basis – vi er mere blevet sådan en salgs flexivegans…..veganere på deltid….en gang om ugen…måske….
Egentligt ville jeg bare lave en bønnesuppe. Når jeg laver purerede supper, er der næsten altid fløde og smør i. Måske et pocheret æg og som suppe-topping, er bacon altid mit første valg. Ingen af delene var nødvendigt her – bønnerne er rigeligt cremede i sig selv.
Suppen blev fantastisk – altså seriøst god! – og jeg føler ikke at jeg glip af noget, på trods af fraværet af kød, æg og bacon.
Ingredienser
- 200 g. tørrede bønner
- 5 dl. grøntsagsfond
- 1 chili, halveret
- 1 spsk. tahin
- Saften af en citron
- Salt og peber
- 100 g. ærter, blancherede
- 1 løg, super finthakker
- 2 fed hvidløg, super finthakket
- 2 spsk. purløg, finthakket
- Skal af en økologisk citron, fintrevet
- 1/2 dl. olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du
- Start dagen før med, at sætte bønnerne i blød
- Kog herefter bønnerne, løg, hvidløg og chili møre i rigeligt vand
- Når bønnerne er godt møre, efter ca. 45 minutter, sigtes vandet fra og chilien fjernes
- Blend bønner, løg og hvidløg i en blender, tilsat grøntsagsfond
- Når massen er helt lind, kommes det det hele tilbage i gryden og varmes igennem
- Lige inden servering smages suppen til med tahin, citronsaft, salt og peber
- Olien kommes i en lille kasserolle, sammen med løg og hvidløg og svitses i 7-10 minutter med middel varme
- Tilsæt herefter ærter og varm igennem til ærterne er varme
- Slut af med at komme citronskal og purløg i og smag til med salt og peber