Luksus-risotto med krondyrfilet

I dag var dagen, hvor vores længe ventede (24 timer) halve kilo trøfler blev leveret fra Trøffelhuset. Nogle mennesker tager på skiferie hvert år, andre vedligeholder gamle biler eller bruger penge på dyre sko. Vi køber trøfler. Alt i livet er en prioritering, vores er Tuber og-noget-på-latin-alt-efter-hvilken-trøffel-der-er-tale-om.

Vores nyankomne trøfler skulle fejres og det blev med en ret der på alle måder skriger efterår.

Du skal bruge:

  • 1 krondyrfilet
  • 2 spsk. olivenolie
  • En god klat smør
  • 3 Timian kviste
  • 1 fed hvidløg skåret i to halve
  • 5 dl. Vildtfond
  • 1/2 dl. Portvin
  • 1 løg, finthakket
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • olivenolie
  • 1 dl. arborio ris
  • 1 stor sjat hvidvin
  • 20 g. tørrede Karl Johan svampe, opblødt i 2 dl. vand og hakket groft
  • Svampevand
  • 50 g. kejserhatte, grofthakkede
  • 5-7 dl. valgfri fond
  • 50 g. Smør
  • 80 g. parmesanost
  • salt
  • peber
  • evt. trøffelolie

Sådan gør du:
Start med at varme olie, smør, timian og hvidløg op på en pande og brun krondyrfileten af ved middel til meget varm panden. Giv fileten lidt salt og peber og pak den ind i sølvpapir og sæt krondyrfætteren i en forvarmet ovn ved 160 g. grader i 12 min.

Lad krondyrfileten hvile i 10 min inden den skæres ud i ca. 2 cm. tykke skiver. Det er meningen at den skal være rød i midten, så være ej bange, men ønsker du at ødelægge kødet, skal du vare give den 5-10 minutter mere i ovnen.

Sjask vildtfond og portvin i en gryde og kog det ind til en tyktflydende glace. Smag til med salt og peber.

Imens (kron)dyret er i ovnen, starter du på risottoen. Hak løget og hvidløget fint og lade det svede i nogle minutter i lidt olivenolie, til løgene er blevet søde og klare, tilsæt de hakkede svampe og giv dem 3 minutter med løgene. Hold evt. Tilsæt risene og lad dem varme igennem i et par minutter.

Tilsæt hvidvinen og lad det koge af til alt væden næsten er væk. Begynd nu lige så stille at tilføje væden fra de tørrede svampe i relativt små mængder af gangen (ca. 1 dl.) til risene. Når svampevæsken er brugt, begynder du at bruge af fonden. Bliv ved med at tilføje fond til at risene er møre, men stadig har et lille bid i midten. Når risen er al dente, tilsæt smør og revet parmesanost og rør herligheden godt igennem. Hvis du har meget trøffel, kan du rive lidt trøffel i risottoen eller alternativt tilsætte nogle dråber trøffelolie.

Anret risotto og krondyr på en tallerken, hæld et par skefulde glace over kødet og riv så rigeligt med trøffelskiver over med et trøffeljern. Slut af med et lille drys timian.

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top