En chowder er en suppe baseret på mælk eller fløde, der er tyknet med en roux. Den mest berømte chowder er en New England clam chowder. Andre chowdere er med fisk, østers eller grøntsager (primært majs).
Historisk set har chowderen sin største udbredelse i New England og det østlige Canada. Oprindeligt var det en suppe, der blev spist til søs og tyknet med de ellers stenhårde beskøjtere. Det var og er stadig en ganske simpel ret at lave, hvilket egnede sig godt, til tilberedning i en kabys. Mad, der blev tilberedt til søs, havde den naturlighed i sig, at den blev spredt over hele verden. Derfor spiser man i Indien vindaloo, som portugiserne havde opfundet. Kedgeree har skotterne taget til sig, stærkt inspireret af indien og på samme måde har chowderen rejst søvejen fra Frankrig og England til det nordøstlige Amerika.
En chowder er for mig rigtig comfort food, der minder mig lidt om min onkel, der er bosat i Canada. Hver gang han kommer til Danmark og går i køkkenet, bliver det magisk nok til en chowder baseret på fisk. Det her er min version af onkel Martins fiske-chowder. Hvis du ikke ved, hvor du kan finde oyster crackers eller ved hvordan du laver dem selv, så følg linket i opskriften.
Ingredienser
- 50 g. smør
- 1 mellemstort løg, finthakket
- 20 g. mel
- 200 g. kartofler, skrællede og i tern
- 3 dl. fløde
- 8 dl. fiskefond
- 300 g. torsk i mindre stykker
- Havsalt og hvid peber
- Tørret eller frisk dild
- Salt og hvid peber
- Oyster Crackers
Sådan gør du
- Start med at smelte smørret i en halvstor gryde og sauter løgene heri i 5 minutter
- Kom melet i gryden og bag den igennem i 2-3 minutter under konstant omrøring
- Tilsæt herefter kartoflerne og spæd til med fløde og fond ad flere omgange.
- Lad retten simre til kartoflerne er møre
- Smag suppen til med salt og hvid peber
- 5 minutter inden servering tilsættes torsken, som ikke skal lunes igennem
- Server suppen med et drys dild og oyster crackers on the side