Tomatsuppe er ikke bare en af de letteste retter at lave, det smager også fantastisk godt – forudsat at man kan lide suppe og tomater. 3/4 af året skal man af helt åbenlyse grunde holde sig fra, at lave noget som helst med tomat, men når disse røde vidundere er i sæson, er det bare at gå tomat-amok.
I den her uge laver vi mad for 150 kr. pr. person. Vi kalder konceptet cheapass. Det er sund, billig mad, der er overvejende økologisk. Det er vores måde at bevise, at man med en lille smule kreativitet og eventyrlyst, sagtens kan spise godt, etisk og ernæringsmæssigt forsvarligt for små penge.
Tomatsuppe er en klassiker, især i det amerikansk/italienske-køkken. Det er comfort food galore og er redningen, når pengene er små eller en snue er på vej.
Hvis man vil give sin tomatsuppe et ekstra pift, kan man tilsætte rosmarin under kogningen og drysse med basilikum bagefter. Det samme gælder croutonerne. Hvis de skal være ekstra gode, kan man drysse med lidt frisk timian. For os er sådan nogle krydderurter, næsten gratis. Vi har altid en god håndfuld krydderurter, stående i potter på altanen eller på køkkenbordet. Det siger sig selv, at mangfoldigheden er størst om sommeren, men om vinteren har vi af en eller anden grund stadig rosmarin på altanen. Det er vores mest robuste krydderurt. Tippet med krydderurter og for den sags skyld også chiliplanter, er et af vores bedste cheapass-tip. Har man et par potter stående, har man en nærmes uendelige kilde til at pifte ellers kedelig mad op.
Andre måder at give enkel og relativ simpel mad op på, er med rosapeber og andre tørrede krydderier. Roas-peberen har sin helt egen smag og er meget pyntelig. Men spidskommen og tørret koriander er andre krydderier, der kan ændre ellers kedelige retter. Kort sagt, så vinder enkel og billig mad af, at der er smæk på krydderierne og de aromatiske urter.
Ingredienser
- 10 tomater, skåret i kvarte
- 2 løg, hakket
- 2 fed hvidløg, hakket
- 5 dl. bouillon (vand + terning)
- 4 spsk. olie
- Salt og peber
- 1 flutes
- 2 fed hvidløg, halveret
- 1 dl. olie
Sådan gør du
- Kom plien i en mellemstor gryde ved middel varme
- Kom løg og hvidløg i gryden svits i 5-7 minutter
- Tilsæt herefter tomater og bouillon
- Kog suppen i 20 minutter og blend den med en stavblender eller i en blender
- Smag til med salt og peber
- Skær fluteset i skiver
- Pensel skiverne med olie på hver side
- Kom brødskiverne på en bagerist og rist dem i ovnen ved 200 grader, til de er gyldne og vend dem
- Når brødskiverne er ristet færdig, gnides croutonerne med hvidløgets skærside