Texas-style chili con carne

Jeg har altid undret mig over, hvad de snakkede om på amerikanske film og serier, når de talte om Chili (retten, ikke frugten).
Jeg fandt så senere ud af at det handlede om hvad vi andre slankere-ikke-halvfabrikaspisende-dannede mennesker kalder for chili con carne (chili med kød).

Der er lidt debat om hvorvidt der skal bønner i en chili. Efter hvad jeg ved (dvs. efter hvad der står på wikipedia), så er chili typisk uden bønner, mens retten chili beans er med bønner (supprise!).
En texas-style chilli er uden bønner og helst også uden grøntsager (udover løg og hvidløg). I opskriften nedenunder har jeg dog vovet at tilsætte lidt tomatpure, dels pga. smagen, men også for at få en mere tiltalende farve. Uden tomatpure, ville chilien komme at ligne en gang grå millionbøf.

Vigtigst af alt, der skal chili i. Hvor meget er op til dig selv, men den skal være stærk, meget stærk. Jeg har smidt to habaneroer i med kerne og blendet dem. Det burde være nok til at kalde den autentisk, men ikke nok til at retten bliver en dissideret manddomsprøve.
Hvis du, som min mor, synes at karrypulver er stærkt, skal du nok ikke lave chili con carne.

Anretningen på billedet er lidt sloppy, hvilket skyldes at det her er rigtig cowboymad, ikke fordi kokken ikke evnede anretningen.

Du skal bruge:
300 g. Okseinderlår i tern
Svindefedt
2 løg, finthakket
4 fed hvidløg, i skiver
2 habanero chilier, fint hakkede (med kerner)
1 spsk. Tomatpure
5 dl. oksefond
1 tsk. Røget paprika
1 tsk. Spidskommen, støt
5 cm. kanelstang
1/2 dl. Whiskey, Jack D eller anden Tennessee Whiskey, men lad være med at bruge din fine single malt
Majsmel
Salt peber

Tilbehør:
5 dl. Cremefraiche
2 rødløg, i tynde ringe
100 g. cheddarost, revet (men riv den selv!)
1 bundt Koriander

Sådan gør du:

Start med at lave saucen i en gryde. Det gør du ved at svitse løg og hvidløg ved middel varme indtil løgene er bløde og gennemstegte i svinefedt. Kom herefter chili i og giv det yderligere 5 minutter. Tilsæt så tomatpure, paprika, spidskommen og kanelstang.
Tilsidst kommes fond i og det hele blendes med en stavblender, til saucen har en jævn konsistens.

På en pande brunes kødet af i svinefedt. Når kødet er godt brunet kommes whiskey i kødet og det hele flamberes. Husk for guds skyld at slukke for emhætten!

Når kødet er færdigbrændt, kommes det i gryden med saucen. Lad det simre i 45 min. ved svag varme. Smag til med salt og peber og server med en klat cremefraiche, rødløg, lidt revet cheddarost og et drys koriander.

Der er mange holdninger til hvilket tilbehør, der hører sig til en chili con carne. Alt lige fra ris, kartoffelmos, noget der ligner TUC-kiks (prøv selv at google) , nachos, til majs eller hvedetortilla. Jeg er klart fortaler for tortilla som tilbehør, og alt andet skulle man have prygl for at servere til.

[adsenseyu2]

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top