Tex-Mex krydrede koteletter med tex-mex majs og og guacemole

Så sent som i går overhørte jeg en ung kvinde sige, at hun ikke kan lide svinekød. Hun var i øvrigt hverken jøde eller muslim (as far as I could tell), og kommentaren er én, jeg hører rigtig tit fra danskere i 20erne, 30erne og 40erne.
Nogen siger, at de kan ikke lide konsistensen eller at de synes det, smager af for lidt. Tit har jeg hørt folk næsten prale med, at de aldrig spiser svinekød og jeg fornemmer lidt, at mange ikke synes det er så “fint” at spise svinekød, som det “fine” oksekød.

Til det er der kun at sige, at så er det fordi I ikke kan finde ud af at behandle kødet ordentligt. Og i øvrigt er der ikke noget “fint” ved at købe 4,5 kg mishandlet oksefilet i supermarkedet og kalde det bøf.

Selv er jeg vokset op på svinekød. I 80erne og 90erne købte min mor en halv gris hjem et par gange om året og så gik hun ellers igang med at partere dyret, hakke de små stykker til fars, pakke det ind i brunt papir, nummerere pakkerne i et sirligt system, så man altid kunne se hvor mange mørbrad, gode ben og skineschnitzler der var tilbage.
Hun vidste, hvilken gård grisen kom fra, og hvem der havde slagtet det. Det var vist før man åbenlyst bankede grise med jernrør inden de skulle til slagtning og fodrede dem med antibiotika. Med tiden blev det sværere og sværere at købe en halv gris hjem og kvaliteten blev mere og mere tvivlsom.

I flere år efter jeg flyttede hjemmefra var jeg svine-vegetar. Målet af frikadeller, ribbensteg, koteletter og farsbrød gennem årene var ligesom nået.
Efter at vi fik øjnene op for forskellen mellem mishandlet svinekød og kvalitets-svinekød har jeg igen fået en suveræn glæde ved svinekød

Svinekød er fedt kød, og det er netop det, der giver kødet en fantastisk smag, hvis du tilbereder det rigtigt. (Kunsten er at lade fedtet smelte ind i kødet så du ikke ender med at tygge i store klumper sejt fedt)

Samtidig er det noget af det allerbedste kød til at modtage krydderier og marinader, hvilket asiaterne har vidst i hundredevis af år.
Jeg bliver aldrig træt af at anbefale vores økologiske husslagter, som leverer til døren, når vi trænger til at få fyldt fryseren op. Smutter du selv til gården kan du se grisene tøffe rundt på markerne, og de ser både velnærede og glade ud.
Sidst købte vi nogle labre middagskoteletter med. Og du får virkelig nogle ordentlige basser, som kan banke de der tynde strimler du kan købe i supermarkedet, og som bliver tørre, bare de ser en pande.

Er du i tvivl om, hvilket svinekød du kan være bekendt at sætte på bordet, har Dyrenes Beskyttelse lavet en let guide, som hvert fald giver dig lidt fakta om dyrevelfærd med på vejen. Selv hvis du er hamrende ligeglad med dyrevelfærd er det værd at kaste et blik på – for velfærd og velsmag hænger sjovt nok sammen.

 • 2 store middagskoteletter
 • 2 spsk østerssaue
 • 2 spsk løgpulver
 • 1 spsk hvidløgspulver
 • 1 tsk sennepspulver
 • 1 spsk cayennepulver
 • 3 spsk tørret oregano
 • 3 spsk tørret timian
 • salt og peber

Derudover skal du bruge. 

 • 2 avocadoer
 • saften fra 1 lime
 • 1 fed hvidløg
 • 1 spsk yoghurt eller creme fraiche
 • Salt og peber
 • 2 løg + 2 peberfrugter

Sådan gør du:
Bland krydderblandingen sammen (Minus østerssaucen)
Koteletterne pensler du godt med østerssauce og derefter giver du dem en tur i krydderpaneringen. Sørg for at give den et godt lag. Gør det samme med dine løg og peberfrugter, du lige har delt i to.
Gril kotelettere 3-4 minutter på hver side over direkte varme på grillen til de begynder at blive brune udenpå. Giv løg og peberfrugt nogle minutter også.
Mos avocado med hakket hvidløg og limesaft. Juster konsistensen med lidt yoghurt. Smag til med salt og peber.
Server koteletterne med det samme med en klat guacemole, de grillede grøntsager og et par tex-mex majs

Tex-mex koteletter

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
 • Jeg er fuldstændigt enig i det du skriver om svinekød. Der findes rigtig meget (især) svinekød af vildt ringe kvalitet, og det smager altså bare ikke særligt godt. Men en god stor kotelet af frilands- eller økogris, det er bare noget af det bedste! 🙂

Top