Svineribben, råmarinerede havtorn og kålsalat med HHH

HHH?…Hasselnødder, hyben og havgus (Arla Unika ost).

Lige nu bugner alle havtornbuskene med små orange bær. De er en smule svære at plukke, da de er skrøbelige og busken har torne. Det løser man ved klippe en gren med bær af og fryse grenen. Så kan bærerene nærmest rystes af.

Hyben derimod er er lette at plukke, men problemerne opstår, når man skal have kernerne ud. Det er lidt som at grave nødden ud af en Toffifee, uden af ødelægge karamelkoppen. Det har altid undret mig, hvad nødden egentligt skulle i en Toffifee…

Men trods alt besværet har havtorn og hyben en gigantisk fordel: De er gratis. Det sammen gælder kålen, da den er dyrket i vores lille urbane have. Finten er at bruge bruge de friske topskud til salat, da de grovere blade kan give en følelse af at spise hhv. tegnestifter (grønkål) og A4 plastiklomme (palmekål).

…Det skal lige noteres at salaten ikke er lavet efter kriteriet velsmag, men alene fordi “hasselnødder, hyben og havgus” lyder godt.

Og gør nu grisen den tjeneste at sørge for, at den er økologisk eller en velfærds-øf.

Du skal bruge:

  • Ca. 1 kg. svineribben aka spareribs
  • 2 spsk. salt
  • Timianolie
  • 1 dl. havtornbær
  • 1 spsk. sukker
  • En håndfuld hasselnødder
  • Lige dele palmekål og grønkål, hvor meget er op til dig selv
  • 2 hyben
  • 50 g. havgus
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. hasselnødolie
  • 1 spsk. æbleeddike
  • Lidt havsalt
  • Lidt friskkværnet peber

Sådan gør du:
Start med at koge ribbenene i 50 minutter, sammen med de 2 spsk. salt. De skal ikke bulderkoge. Køl evt. for vandet med laurbærblade, peberkorn, gulerod og løg.

Kom herefter ribbenene i et ovnfast fad og vend dem i lidt timianolie. Kom fadet i en forvarmet ovn i 20 min. Vend benene et par gange undervejs. Hvis det ikke er gyldenbrune efter 20 minutter, så giv em en tur under ovngrillen.

De råmarinerede havtorn, laves ved at blande havtorn og sukker. Mas evt. nogle af bærerne, for at få gang i safterne.

Rist hasselnødderne på en pande til skallen begynder af falde af og gnub de resterende skaller af i et rent viskestykke. Hak dem groft. Halver hyben og fjern kernerne med en lille teske.

Vask kål, fjern den grove stilk og snit palmekålen fint, mens grønkålen plukkes i små buketter. Skær havgus i små tern eller i tynde skiver med en tyndskræller.

Bland kål, hasselnødder, hyben og havgus sammen i en skål. Kom olierne og æbleeddike i skålen, sammen med lidt havsalt og friskkværnet peber og bland.

Server ribbenene med råmarinerede havtorn og kålsalat.

salat med hyben, hasselnødder og havgus

[adsenseyu1]

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top