Svenske kødboller med tyttebær (Köttbullar med potatis, gräddsås och lingon)

Köttbullar er svensk kulturimperalisme, når den er allermest effektiv. Og hvem kan sig sig fri for at have dulmet et IKEA-kapløb med kuglerunde, svenske frikadeller med tyttebær og flødesaue?

Selv om de nu har taget hesten ud af köttbullarne er det ret langt fra det potentiale den svenske nationalret besidder, når den er lavet med god grisebasse, ægte fløde og friske tyttebær.
Vi har scoret tyttebær fra den jyske hede. Bor du langt fra den, kan du suse over sundet eller finde en god grønthandler der kan tage dem hjem til dig.

Kødboller

  • 400 gram hakket svinekød
  • 1 revet løg
  • 1/2 dl rasp
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 7 mortede allehåndebær
  • Salt og peber

Tyttebær

  • 250 gram tyttebær
  • 1 æble
  • 200 gram sukker

Flødesaue:

  • Stegesky fra panden
  • 1/2 fond
  • 1 dl fløde
  • Salt og peber

Kartoffelmos

  • 300 gram kartofler
  • 1 stor spsk smør
  • En sjat fløde
  • Salt og peber

Sådan gør du:
Bland i god tid inden servering tyttebær med sukker og et grofthakket æble og giv det nogle minutters opkog (Eller til æblen er kogt ud) Køl syltetøjet af.

Skræl kartofler og kog dem helt møre. Mos dem med smørret, fløden og krydr med salt og peber.

Bland hakket kød med revet løg, rasp, krydderier, æg og mælk. Farsen skal være ret fast i det i fht en traditionel frikadellefars.
Form farsen til små kugler og steg dem på panden i lidt smør.

Kog panden af med fonden for at få en kraftig og smagfuld sauce. VIl du have en meget fin sauce kan du si væsken inden du tilsætter fløden. Smag til med salt og peber,

 

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top