Tartelet… Tyg lige på den… Tartelet. Det dufter og smager af forsamlingshus og vådt bølgepap. Det her indlæg handler overhovedet ikke om tarteletter, men definitionen af en tartelet er en lille åben tærte, mens en stor lav tærte på engelsk hedder en tart. En høj tærte med høj kant og evt. låg kaldes en pie.

Så ved du det. Faktisk er tærten en 4500 år gammel opfindelse, som egypterne lavede med havremel, figner og honning. Herefter var det grækerne, der tog over og lavede den tærtedej, vi kender i dag. Romerne huggede opskriften, og det var også de selvsamme imperialistiske sataner, der tog tærten med til England.

I middelalderen blev tærtedejen kaldt coffin (kiste eller kurv) og kunne som sådan ikke spises, da den var tyk og hård, men blev brug som en form for gryde. Dog var dejen ikke mere uspiselig end at tjenestefolk og fattige fik den serveret. Det skulle bare en lille opblødning til… Nam nam.

I dag er definitionen af en tærte rimelig bred, den kan være salt eller sød, høj eller lav, være uden og med låg, være lavet med mørdej eller butterdej. En tærte kan sågar være fyld i et dybt fad med et dejlåg. På den måde er tærten gastronomiens svar på De Radikale – et symbol på uhæmmet tolerance.

Åh ja, denne tærte blev til, da jeg lod mig inspirere af en stout øl jeg havde til overs fra en druktur, en rib eye fra dagen før, som nogen havde gemt bag den halvsure sødmælk, noget butterdej der var på ferie i fryseren og nogle af årstiden friske grøntsager…

Til dig og din udkårende skal du bruge:
350 g. butterdej eller ca. 4-5 plader af den frosne slags
350 g. oksekød i tern, her er brug rib eye
2 løg, grofthakket
2 store eller 4 mindre gulerødder, skrællede og i 1 cm. stykker
1 porrer, i 1 cm skiver
4 dl. oksefond
2,5 dl. stout
2 spsk. balsamisk eddike
Lidt rosmarin og/eller timian
1 æg, sammenpisket
4 spsk. mel
Salt og peber

Sådan gør du:
Start med at svitse oksekødet på en stor pande med høje sider eller en gryde. Hvis du bruge rib eye eller andet meget mørt kød, så skal du være varsom med at lade den ligge for længe på panden. Fjern kødet fra panden hvis du bruger det møre kød. Hvis du bruger kød der egner sig til langtidsbrasering, så lad endelig kødet blive på panden. Kog panden af med eddike.

Kom/tilsæt løg på panden og svits dem møre og gyldne. Kom herefter gulerødder og porrer på panden og svits i 2 minutter. Tilsæt herefter rosmarin/timian, samt fond og stout. Lad det hele simre til alt er mørt. Hvis du bruge rib eye, så tilsætter du bare kødet igen når gulerødderne er møre.

Tag noget af suppen fra og lav en jævning med melet. Kom jævningen i lidt efter lit, indtil du har en tyk stuvning. Smag til med salt og peber.

Rul butterdejen ud, så du kan fore og dække en stor eller to mindre forme. Formen smøres med lidt olie eller smør og fores. Kom stuvningen i og læg et butterdejslåg på. Pensl låget med det sammenpiskede æg.

Kom pien(erne) i en 200 grader varm ovn og bag den/dem til låget er gyldens og godt puffet op. Gæt hvad du bør drikke til… Rødvin!

Guinesspie2

[adsenseyu1]

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top