Det er jul, og tid til klejner. De store her, er de bedste, og minder vel ret beset om en amerikansk donut. Med andre ord et vældig hyggeligt bekendtskab, hvis du ikke allerede er én af os, der er vokset op med de svampede, friterede kager i december.
Klejnerne skal steget i svinefedt, som smager bedre end det umiddelbart lyder. Vegetarer kan snuppe palminen, hvis de ikke er til kød i deres kager.

  • 1 ½ dl mælk
  • 50 g gær
  • 100 g blødt smør
  • 2 æg str. M/L
  • 100 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • Skal fra en citron
  • Kardemommefrø fra 10 kapsler
  • 500 g hvedemel
  • 1 kg svinefedt til kogning

Sådan gør du
Lun mælken og udrør gæren heri.
Rør smør, æg og sukker i.
Skrab vaniljekornene ud og stød kardemommefrøene. Rør det i dejen sammen med citrinskallen og melet i blandingen. Lad evt lidt af melet være tilbage – det er vigtigt at dejen ikke bliver for fast. Den skal være rimeligt blød.
Ælt den godt igennem og lad den hæve et lunt sted i en lille times tid.
Slå dejen ned, og rul den ud i 1 cm tykkelse. Skær dejen ud i firkanter (ca. 5 x 10 cm) med en klejnespore eller kniv, og lav et snit i midten. Træk den ene ende af klejnen gennem snittet.
Kog klejnerne lysebrune i 170 grader varmt svinefedt i 2-3 minutter. Læg klejnerne på et stykke fedtsugende papir og dryp med glasur.

Store norske klejner

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top