Stenbiderrogn med rygeost-kartoffelmos og små croutoner

Jeg magter ikke at skrive mere om, hvornår stenbiderrogn er i sæson, om at rygeosten er den eneste originale danske ost og at kartoffelmos skal have rigeligt smør. Det eneste jeg orker mindre er at læse om det.
Jo jo, det er ikke hver dag at nogen finder på at smide rygeost i en kartoffelmos, men når alt kommer til alt, er der nok alligevel 2.000 mennesker der har prøvet det før mig.
En ting jeg ikke er træt af at skrive og læse om er croutoner. Det er totalt undervurderede. Tænk at noget så fantastisk som croutoner ikke har større anseelse. Åh disse små firkanter af godhed.

Prøv lige at tænk på de proportionerne alene. De kan være store, de kan være små, det kan være formede som juletræer, de kan pakkes udenom kød, de kan ligge under maden og de kan svømme ovenpå.

For at en crouton i det hele taget kan blive en crouton, skal den ristes i fedtstof. Brødrene Price sværger til smør, Jamie Oliver er mest til olivenolie og jeg selv har andefedt som min favorit. Men men men…. det stopper ikke her, man kan også riste dem i tidselolie, i kokossmør eller dieselolie (hvilket jeg dog vil fraråde).

For at give dem ekstra smag, kan de ristes sammen med hvidløg, timian, rosmarin, laurbærblade, chili og flintesten, men kun hvis er en rockbiter fra Fantasia.

Ud over en smagsmæssig kvalitet har croutoner også en fantastisk sprød egenskab. Kans

I opskriften nedenfor, er der ikke stenbiderrognen, rygeoste eller kartoffelmosen, der er stjernen. Det er derimod de små stykker ristet brød, der ændre retten til at være en eller anden kontrastløs masse, til at være en fuldkommen guddommelig affære. Alt dette, kun på grund af en lille ydmyg crouton…

Med et lille bidrag på 15.000 kr. kan du også blive medlem af den hellige kirke for tilbedelse af croutonen. Bare overfør pengene via MobilePay

Du skal bruge:
200 g. kartofler
50 g. smør
50 g. rygeost uden kommen
50 g. stenbiderrogn
3 dl. sødmælk
En skive hvedebrød
Olivenolie
Salt og hvid peber
Dild
Rødbedeskud

Sådan gør du:
Start med at skære skorpen af hvedebrødet og skær det her efter i så små tern du kan. Rist brødstykkerne ved middelvarme på en pande, med en god slat olivenolie. Stykkerne skal være lyse og sprøde. Dryp dem af på fedtsugende papir.

Skræl kartoflerne, kog dem møre og mos dem. Alternativt kan du koge dem med skræl og herefter mose dem i den her satan. På den måde sparer du værdifuld tid, som du kan bruge på at se vild med dans eller andre spas ting. Lun mælken lidt i en kasserolle.

Bland de mosede kartofler med smør, rygeost og smag til med salt og hvid peber. Juster herefter mosens konsistens med mælken. Kartoffelmosen skal ikke kunne stå af sig selv, men skal heller ikke være fuldstændig flydende. Når mosen kommes på tallerkenen, skal den kunne fordele sig selv i et jævnt lag, uden at være suppe.Start med at hælde 1 dl. mælk i, kom 1 mere i og slut af med den sidste dl. hvis det er nødvendigt.

Anret hver tallerken med en klat mos, lidt stenbiderrogn og små stykker ristet brød som evt. er knust yderligere. Pynt med dild og rødbedeskud.

stenbiderrogn me rygeost OG CROUTONER!

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top