Når man har haft skaldyr i huset, og man f.eks. har guffet jomfruhummere, pil-selv-rejer eller har holdt krebsegilde, har man basis for nye skønne retter.
Er man et skarn smider, man de aflagte skaller ud med køkkenskraldet. Den kvikke gemmer dem, og koger dejlig skaldyrsfond ud af det, som kan fryses, og senere blive til dejlig skaldyrsrisotto.

Skaldyrsfond

  • Overskydende skaller, hoveder og klør fra rejer, krebs eller jomfruhummere
  • olie
  • 1 løg
  • Frisk timian
  • 10-20 hele, sorte peberkorn
  • 1 fed hvidløg
  • 1/2-1 dl cognac eller whisky
  • Vand
Varm en stor gryde op med lidt olie i bunden. Tilsæt skallerne, og giv dem nogle bank, så du frigiver en masse smag. Tilsæt løg, og hvidløg og lad det brune lidt med. Tilsæt cognac til den brandvarme gryde. Giv den lidt ild, hvis den ikke antænder af sig selv, og flamber det i et minuts tid. Sluk branden med vand, som du hælder på til det dækker. Tilsæt peberkorn og timian, og lad det koge i ca. 20 minutter. Si væsken fra og så har du lækker fond, som kan fryses ned.
Skaldyrsrisotto
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • 25 g smør
  • 150 g risottoris
  • 1 dl hvidvin
  • Salt og peber
  • 1/2 liter skaldyrsfond
  • 1 gram safran
  • en håndfuld revet parmesan
  • Tigerrejer, kammuslinger og/eller krebsehaler efter smag og behag.

Sådan gør du
Hak løg og hvidløg fint, og steg dem møre i olivenolie. Tilsæt safran og risottoris, og lad dem stege med i et minuts tid. Tilsæt hvidvin, og lad det fordampe under kraftig varme. Skru ned for blusset og tilsæt langsomt skaldyrsfond. Fonden skal tilsættes lidt efter lidt, mens du rører rundt i risene. Når risene er møre, men har en lille smule bid er de klar. Det kan sagtens tage 20 minutter. Risottoen skal være blød og næsten flydende.
Tilsæt da en klat smør, revet parmesanost og evt salt.
Vend din risotto med krebsehaler eller tigerrejer og server med godt brød.

Tip: Hvis du bruger kammuslinger skal du lige vende dem på en tør pande et minuts tid før de møder risottoen. Bruger du rejer eller krebsehaler skal du lige koge dem møre inden,

Skaldyresrisotto

 

[adsenseyu2]

 

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top