I Japan spiser man ris til alle måltider. Det japanske ord for mad betyder også ris, og ris er centralt for praktisk talt ethvert japansk måltid.
Af en eller anden grund har jeg altid syntes, at det var ret svært at koge ris, uden at få dem enten våde eller hårde, men ris har heller aldrig rigtigt være en del af vores basiskost i Danmark. Til gengæld bliver jeg altid glad, når det lykkes at få risene helt fine. Hvis du har det på samme måde, kan du måske blive inspireret af japanernes meget lette metode.
I Japan bruger man ikke de langkornede ris som basmati eller jasmin, men altid kort-kornede ris, som indeholder mere stivelse og derfor klistrer mere under tilberedningen.
Japanerne kan godt lide deres egen ris-sorter og jeg tror ikke, at du kan købe de japanske spiseris i danske butikker, for ud over at de bedst kan lide deres egne produkter, er de samtidigt stærkt utilbøjelige til at eksportere noget som hels . Til gengæld kan du købe sushiris i de fleste supermarkeder og med lidt held kommer de både fra Japan og minder om dem, de selv spiser.

Du skal bruge: 

  • Japanske ris – i Danmark kan du bruge alm. sushiris ( ca 1 dl pr person)
  • Vand
  • (Nej der skal ikke salt i japanske ris)

Sådan gør du
Vask den mængde ris, du skal bruge i koldt vand. Rør forsigtigt rundt i risene med hænderne. Når vandet er hvidt og grumset, hælder det du ud og vasker risene med mere koldt vand. Skyl risene mindst 3-4 gange eller indtil vandet er næsten klart.
Hæld risene gennem en sigte og lad dem stå og dryppe af i en halv time. Herved suger de det vand der sidder på hvert riskord.
Så er det frem med et målebæger. Hæld risene over i målbægeret og hæld derefter præcist ligeså meget koldt vand op som der er ris. Dvs er der 3 dl ris, skal du hælde 3 dl vand på.
Kom ris og vand i en gryde med låg og sæt gryde til at koge. Lige så snart det koger, skruer du varmen ned til et minimum og lader det simre i 10 minutter. Efter ti minutter tager du gryden helt af varmen og lader risene hvile i yderligere 10 minutter eller mere. Under ingen omstændigheder må du løfte på låget undervejs!

Så er der luftige, let klistrere ris på japansk.
Ris på japansk

[adsenseyu1]

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top