Ristet kulmule og nye kartofler med svampepesto

Efter en halv dag sammen i køkkenet postulerede en kollega forleden, at hun godt kunne lide mørksej, men afskyede torsk. Da jeg forundret spurgte ind til den særlige – og for mig uforstående – præference viste det sig, at hun en gang havde tilberedt en torsk, som viste sig at smage “væmmeligt af fisk”. Siden havde hun holdt sig til mørksej.

Torsk er af de allerfineste spisefisk – derfor er den så overfisket – og meget mere delikat end den grovere mørksej.
Egentlig burde det vel være omvendt?
Og dog. For hendes argumentation holder jo. Det torsk hun engang havde købt var sikket halvfordærvet – og ved man ikke bedre kan man derfor let komme til at tro at alt torsk smager sådan. Når alt kommer til alt – hvor mange moderne danskere ved så egentlig hvordan man genkender en frisk fisk? Hvis du også er i tvivl så tag guiden her med, næste gang du køber fisk.

Sandheden er, at det meste lyse fisk smager meget ens – det der især adskiller er kødets struktur. Kulmule – synes jeg – er en af de allerlækreste spisefisk, med meget mild smag og meget fint kød. Og så har den ikke så mange ben du skal passe på. Sydpå aftager de gerne alle de kulmuler som danskerne ikke gider spise, fordi vi synes fisken er grim, har en sort mund eller bare ikke aner hvad de skal stille op med det.

Jeg oplever tit, at folk slavisk følger opskriften og nogen gange vælger opskrifter fra fordi de ikke lige kan skaffe den type fisk der er angivet. Bare rolig – som grundregel kan du bruge alt slags hvid fisk til alle opskrifter. Så kan du ikke få kulmule kan du sikkert få torsk, sej, havkat, lange, kuller, hellefisk eller noget andet godt.

  • 400 gram frisk kulmule 
  • Smør
  • Olie
  • 300 gram nye kartofler
  • 100 gram blandede svampe
  • 2 spsk svampepesto (kan købes i specialforretninger, gode supermarkeder…eller laves selv)
  • Frisk oregano

Sådan gør du:
Rens kartoflerne og kog dem i saltvand. Når de er møre, drypper du dem af.
Rens svampene og steg dem på en tør og meget varm pande. Når de er ristede vender du dem og kartoflerne i pestoen.
Dup fisken helt tør. Krydr skindsiden med salt og peber og varm en pande helt op med en klat smør og lidt olie. steg fisken med skindsiden nedad til skindet er sprødt. Hold evt fisken lidt nede så den ikke krøller, men bliver sprødt på hele skindet. Når skindet er brunt vender du fisken om og steger den færdig – blot et øjeblik.
Server fisken til kartoflerne med et drys frisk oregano på toppen.

kulmule

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top