Rimmet laks med brombær og snaps

Uanset hvor stor respekt man kan have for det nynordiske køkken, noma og alle de andre kopier, så er anretningerne ofte noget feminine i udtrykket. Myrer, levende rejer og smelt i en æbleskiver er jeg helt med på, men så der er alt andet lige en overvægt at små sarte urter, nøjsomme blomster og andet pynt, der er lige så sirligt anrettet som neglene på en nyrig russers kone.

Jeg kan næsten ikke udstå flere blomster i min mad, jeg vil ikke have pastelfarvede bær på min tallerken og jeg vil slet ikke have flere stribede rødbeder, som ikke engang smager af bolsjer! Kom nu ind i kampen og lav noget mad der afspejler norden og ikke en variation af et my little pony univers.

Så står jeg en tirsdag aften og laver rimmet laks. Den kører mere eller mindre på autopilot. Sæsonen gør det lidt svært at begrænse sig med sit store udbud af råvarer. Der kommer lidt på her og lidt tilbehør der… Og hvad er det så jeg ender ud med? En ret der er så girly, at selv bronies vil finde den en smule over the top – noma fucker med min hjerne.

Snapsen, som bruges til rimningen, er den eneste formildende omstændighed – og så alligevel… Nogen har sgu også puttet blomster i den (kvan). Det er en færøsk snaps med det meget poetiske navn Lívsins vatn. Det er bare som om alt lyder smukkere på færøsk. Hvis du ikke lige har en flaske Lívsins vatn stående, så brug en anden snaps, men hold dig fre en Rød Aalborg eller anden snaps med kommen.

Start i god tid med rimningen, da det tager 24 timer. Jeg har selv lavet brombærpulver, ved at male tørrede brombær til pulver i en kasseret kaffemølle.

Nu venter jeg bare spændt på at bronie-bladet ringer og spørger om de ikke må bruge min opskrift i juli nummeret…

Du skal bruge:
Rimmet laks
200 g. hysterisk frisk laks
3 tsk. tørret brombær, malet til pulver
2 nip salt
2 nip sukker
1 drissel Lívsins vatn snaps

Ærtecreme
1 dl. hjemmerørt mayonnaise
1 dl. ærter, kogt i 2 min og purerede
4 små kviste citrontimian
1 spsk. valnødolie

Pynt
2 tsk. tørret brombær, malet til pulver
1 purløgsblomst
2 radiser i tynde skiver
lidt dild til pynt
Lidt citrontimian til pynt

Sådan gør du:
24 timer inden du skal spise, rimmer du din laks. Det gør du ved at drisle din laks med snaps, drysse salt, sukker og brombærpulver på alle sider af laksen. Læg laksen op en lille tallerken og film den og kom den i køleskabet i 24 timer.

Lidt inden servering tillaves ærtecremen. Start med at give citrontimianen en tur i en morter, indtil timianen er omdannet til pure. Kom valnødolie i og giv det en tur mere. Bland i en skål, de purerede og kolde ærter med mayonnaise. Kom timianolien i og rør rundt. Stil cremen på køl i 30 min, så den kan blive fast.

Imens ordnes laksen. Tag en serviet og tør krydderierne af laksen. Skær laksen i tynde skiver og anret med ærtecreme, purløgsblomst, radisseskiver, dild og citrontimian. Slut af med at give hele herligheden et snevejr af nydeligt purpur brombærpulver.

Og så er min EU-kvote af blomster og tøsefarvet pulver vist brugt for i år!

laksetatar_radisse

[adsenseyu1]

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top