Rensdyrlav er for tiden, hvad sagogryn var for 10 år siden i det nynordiske køkken: Überhot!
Lav er ikke noget, de fleste forbinder med noget spiseligt, men det har ikke forhindret noma, Nordisk Spisehus og restaurant Tree Top i at sætte det på menuen. Den helt særlige struktur på rensdyrlav gør, at den nærmes forsvinder i munden, når man spiser den. Det er en relativ speciel råvare, da den ikke smager af ret meget, men det er den helt særlige konsistens, der gør den interessant.
Rensdyrlav i Danmark findes på hederne i nord og vestjylland, samt tæt omkring Karup lufthavn. Det er i øvrigt ikke anbefalelsesværdigt at plukke ret store mængder rensdyrlav, da den er meget nøjsom og langsomt voksende.

Du skal bruge: 
4 pæne totter rensdyrlav
3 spsk hjemmelavet mayonnaise
1 spsk. cremefraiche
4 store østershatte, finthakkede
Salt
Olie til fritering

Pincet

Sådan gør du: 
Start med at komme laven i en skål med vand for at befri den for sand. Overfør nu lav til et rent viskestykke, og vær meget omhyggelig og forsigtig med at fjerne alle urenheder, der stadig sidder i laven med en pincet. Når al lav er renset stilles den til side.

Svits østershattene på en tør pande med middelvarme, til de er faldet helt sammen. Køl svampene af. Herefter blandes de med creme fraiche og mayonnaise og smages til med salt. Hvis du vil have en meget fin creme, blendes cremefraiche og svampe først med en stavblender og blandes herefter med mayonnaise.

Varm fritøsen (hvis du har sådan en) eller en gryde med olie op til 170 grader. Kom lavtotterne i en ad gangen, indtil de ikke syder mere. Vær opmærksom, for det tager ikke mere end 5-6 sekunder (ish). Dryp lavene af på fedsugende papir.

Andret nu lav og en lille klat svampecreme på en tallerken og server. Hvis du vil gøre som noma, så gå ud og find en masse mos. Rens mossen for urenheder og tør den. Kom herefter mossen på en tallerken der mest af alt minder om underkoppen til en potteplante, så den dækker hele tallerkenen og server din lav ovenpå. Kom cremen i en lille dyppeskål ved siden af.

lav2

 

[adsenseyu1]

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top