Nostalgi betyder noget i retningen af hjemrejsens smerte (meget løst oversat, hvis ikke helt taget ud af den fri fantasi).
For mange er der en hel del nostalgi forbundet med regnbueisen. Ærligt talt er det nok mere barndommens uskyldighed og frihed der længes efter, end smagen af en is der kun er lavet efter kvalitetskriterierne pris og convenience.

Når du skal lave hjemmelaves regnbueis, handler det mest om at have tålmodighed, lidt udstyr i form af en ismaskine og planlægning. Har du det på plads, skal et hele nok gå.

Hvis du som mig, kun har en 7 dl. ismaskine til rådighed, må du væbne dig med lidt tålmodighed. Samtidigt skal hvert lag skal være godt frossent, før det næste lag skal på.

I alt slipper du nok afsted med en is på ca. 2 liter, hvilket lige nøjagtigt skulle være nok til en hyggelig dessert med kæresten, men så heller ikke mere!

Beskrivelsen i opskriftens fremgangsmåde er meget lang, men frygt ej, det er næsten den samme måde alle tre is bliver lavet på. Dvs. at jordbærisen mest af alt bare er vanilleisen med jordbær i og chokoladeisen er ditto.

Om du kalder isen for regnbueis eller trefarvet is er op til dig selv, men der findes fanatiske tilhængere af begge navne, hvilket af og til har ført til blodhævn.

Diskussionen om isens navn er altid god at bringe op til en familiefest, der er gået død eller ved frokostbordet på jobbet, når konerne er gået igang med at snakke om børn.

Du skal bruge:

Jordbæris
300 g. frosne jordbær, optødede
100 g. sukker
4 æggeblommer
3 dl. fløde
2 dl. sødmælk
1 plade husblads , udblødt

Vanilleis
3 dl. fløde
2 dl. sødmælk
100 g. sukker
4 æggebommer
1 vanillestang, udskarb af
1 plade husblads, udblødt

Chokoladeis
200 g. 70% chokolade, hakket
3 dl. fløde
2 dl. sødmælk
80 g. sukker
1 plade husblads, udblødt

Sådan gør du:
Start med at preppe Jordbærisen. Hæld mælk og fløde i en kasserrolle og varm op under omrøring til lidt under kogepunktet. Smid også jordbær i en gryde og kog dem op, så vi kommer af med eventuelle bakterier. Blend jordbærrene og pres dem gennem en sigte, så der kun er en fin jordbærpure.

Mens mælk/fløde-blandingen varmer op, laver du en æggesnaps af æggeblommer og sukker.

Når mælken er varm og æggesnapsen er færdig, hældes halvdelen af mælke/fløde-blandingen forsigtigt over i æggesnapsen under omrøring. Herefter hældes blandingen over i gryden til den resterende mælke/fløde-blandingen. Tilsæt husblads og varm det hele op, til blandingen begynder at tykne. Det må gerne komme op til kogepunktet, men skal på ingen måde stå og bulderkoge, for så får du bare sød scrambled eggs.

Hæld ismassen over i en skål og lad det køle ned i køleskabet. Når ismassen er kold, kommes den over i en ismaskine til en svingom i ca.30-40 min. Isen puttes herefter i bunden af din isform og glattes så meget ud det er muligt, således at lagene i isen bliver helt skarpe.

Vanilleisen som er midterisen, skal laves som den næste. Hæld mælk og fløde i en kasserrolle og varm op under omrøring til lidt under kogepunktet. Mens mælk/fløde-blandingen varmer op, laver du en æggesnaps af æggeblommer, sukker og vanille.

Når mælken er varm og æggesnapsen er færdig, hældes halvdelen af mælke/fløde-blandingen forsigtigt over i æggesnapsen under omrøring. Herefter hældes blandingen over i gryden til den resterende mælke/fløde-blandingen. Tilsæt husblads og varm det hele op, til blandingen begynder at tykne.

Hæld ismassen over i en skål og lad det køle ned i køleskabet. Når ismassen er kold, kommes den over i en ismaskine til en svingom i ca.30-40 min. Nænsomt kommes vanilleisen ovenpå jordbærisen i formen og glattes jævnt ud.

Og nu til rosinen i pølseenden: chokoladeisen. Hæld mælk og fløde i en kasserrolle og varm op under omrøring til lidt under kogepunktet. Mens mælk/fløde-blandingen varmer op, laver du en æggesnaps af æggeblommer og sukker.

Når mælk/fløde-blandingen er varm, kommes lidt af den over den hakkede chokolade i en skål. Der skal ikke mere varm mælk/fløde-blanding i end det lige nøjagtigt får chokoladen til at smelte. Hvis ikke al chokoladen smelter, hældes mere mælk/fløde-blanding i. Når chokoladen er smeltet kommes den over i gryden med den resterende mælk/fløde-blanding.

Nu hældes halvdelen af mælke/fløde/chokolade-blandingen forsigtigt over i æggesnapsen under omrøring. Herefter hældes blandingen over i gryden til den resterende mælke/fløde/chokolade-blandingen. Tilsæt husblads og varm det hele op, til blandingen begynder at tykne.

Hæld ismassen over i en skål og lad det køle ned i køleskabet. Når ismassen er kold, kommes den over i en ismaskine til en svingom i ca.30-40 min. Kom chokoladeismassen over i formen med de to andre is. Sørg for at ismassen bliver jævnet godt ud.

Server den færdigfrosne is med en vanille creme og en stjernekaster.

regnbueis2

[adsenseyu2]

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top