Proforma-grillet blomkålspure og trøfler

Jeg har ikke den fjerneste ide om, hvorfor blomkål og trøfler fungerer så godt sammen, men det gør det! For ligesom at give min lovprisning af kombinationen lidt kapital, kan jeg oplyse, at bloggens team har fået en pizza fra Gorms og en ret på Kong Hans (da den havde en stjerne) med trøfler og blomkål. Jeg kan derfor heller ikke påstå, at ideen er min, men nedenstående opskrift er i det mindste.

Til pureen gør det intet, at det er en blanding af blomkåls-buketter og stok. Selve blomkålsstokken kan fint spises og er synd at smide ud.

Når nu retten hedder grillet proforma-grillet, er det fordi, jeg benytter mig af en rigtig old school Bo Bech teknik med at forkulle et fed hvidløg i ovnen. Lige inden servering river man lidt hvidløg over, hvilket får retten til at smage grillet.
Du kunne sikkert bare grille din blomkål, men så ville pureen blive brun, frem for den pæne hvide farve.

Det med topkokkes teknikker og kombinationer, og hvordan det manifesterer sig hos glade amatører som jeg selv, kan sammenlignes med hvordan Formel 1 teknologi af og til ender i en ydmyg Skoda Octavia.

Du skal bruge:
200 blomkål, skråret i mindre stykker.
En lille håndfuld små rå blomkålsbuketter til pynt og tekstur
ca. 1 dl. fløde
Lidt citronsaft
1 fed hvidløg, pillet
Så meget frisk trøffel du kan undvære
Salt og hvid peber

Sådan gør du:
Start med at tænde ovne ved 200 grader og smid dit hvidløgsfeddet ind. Tag det ikke ud før det er helt sort og jeg mener HELT sort. Hvis du ikke lige vil bidrage yderligere til den globale opvarmning, kan du bare være forudseende og smide hvidløget sammen med lasagnen, dagen før.

Kom de 200 g. blomkål i en gryde, sammen med fløden og kog blomkålen mør ved middelhøj varme. Hvis det er ved at koge tørt, tilsætter du bare mere fløde eller vand. Kogetiden og dermed væskemængden afhænger af hvor store stykker blomkål du putter i gryden og hvor tor gryden er. Sørg for at røre i det ind i mellem.

Når blomkålen er mør, uden at være kogt til atomer, tages gryden af varmen og blomkålen blendes til mos i´med en stavblender. Tilsæt evt. mere fløde, hvis mosen bliver for fast. Den skal ikke kunne så af sig selv, men flyde ud i et roligt tempo. Smag mosen til med salt, hvid peber og citronsaft.

Anret den lune mos på en tallerken, kom de små rå blomkålsbuketter i mosen på strategiske steder, riv godt med trøffel over med et fint rivejern og riv lidt forkullet hvidløg over, ligeledes med et fin rivejern. Vær lidt varsom med hvidløget, da det er lidt kraftigt.

Blomkaalspure_troeffel2

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top