Polenta – en grundopskrift

Polenta er klassisk italiensk cocina povera – fattigmandskøkken. Historien om polenta startede i oldtiden som en grød fremstillet af korn. Senere da alle de der finurlige afgrøder, vi i dag tager for givet, kom fra den nye verden, var der også en portion majs med. Majsen voksede åbenbart fortrinligt i den nordlige del af Italien, hvor produktionen dels blev brugt til at sælge ud af og dels til at brødføde alle bønderne på gårdene. Senere voksede polentaens anerkendelse og er i dag en hjørnesten i italiensk kogekunst – og ikke kun en obskur spise for fattige. 

Den oprindelige måde at lave polenta på kræver en del tid og konstant overvågning, hvilket vil sige, at man i 45-50 minutter konstant skal røre i en masse bestående af vand og majsmel. En anden og hurtigere måde at lave polenta på er ved at bruge “instant polenta”. Det er polenta, der allerede er forkogt og dehydreret. Herefter er det bare et spørgsmål om at tilsætte vand for at rehydrere grøden.

Overordnet er der to måder, man kan behandle grund-polentaen. Den ene er at tilsætte den ellers kedelige og meget ferske grød en masse godter, primært smør og parmesan. Den anden måde er at komme grøden (som er tilsmagt med salt og peber) i en beholder og køle den ned. Når massen så er nedkølet og fast, kan den skæres ud stænger eller klodser, som herefter bages, grilles, steget eller friteres.

Opskriften nedenfor er lavet efter den helt traditionelle metode, som er langsommelig, men også mere velsmagende. Derfor skal du også være opmærksom på, om du bruger helt almindelig majsmel eller om du bruger instant polenta. Hvis du er i mangel på tid, så laver Il Fornaio efter min mening en glimrende instant polenta.

Hvis du bruger grundopskriften til at lave en grød, der skal serveres til en gryderet, ragú eller sauterede grøntsager, skal du tilsætte 100 g. parmesanost når grøden er færdig. Skal den bruges til at fritere eller lignende, skal du bare komme den færdige grød i en form og køle den ned.

Polenta

Ingredienser

 • 625 g. vand
 • 10 g. salt
 • 150 g. grove majsgryn
 • 20 g. smør

Sådan gør du

 • Bring vand og salt i kog
 • Rør herefter polentaen i lidt efter lidt, mens du pisker med et piskeris
 • Bliv ved med at røre i den polenta, indtil massen tykner
 • Når grøden er ved at blive tyk, skrues varmen ned på lav og kom et låg på
 • Rør i gyde med en 5-7 minutters mellemrum - hvis grøden koger tør, kommes der lidt mere vand i
 • Efter ca. 50 minutter er polentaen klar til at modtage parmesanosten
 • Rør smørret i polentaen og server
http://raavarecirkus.dk/polenta-en-grundopskrift/

polentagrund2

Gem

Gem

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top