Denne tærte er en hyldest til “Pi Day” som er i dag d.14/3, eller som som man skriver datoer i staterne 3.14. Det er en dag, hvor konstanten pi fejres med tærte. (pie) Den første Pi Day blev arrangeret i 1988 af fysikeren Larry Shaw og er siden vokset til en verdensomspændende begivenhed.

Vi har valgt at fejre Pi Day med denne banoffee pie. Tærten skulle efter sigende være opfundet af Ian Dowding fra The Hungry Munk i England. Banoffee pie består mest af bananer og karamel (dulce de leche) og den opmærksomme læser har nok opdaget, at banoffi er en sammentrækning af det engelske banana og toffee.

Banoffee Pie består da også hovedsageligt af bananer og dulce de leche, foruden tærtebund og flødeskum. Som kronen på værket, skal der drysses kaffepulver over tærten. Kaffedrysset kan virke noget kuriøst, men er ikke desto mindre en central del af tærten. Undlader man kaffen, står man bare tilbage med en fad og meget sød sag, uden nogen form for modspil.

Den oprindelige version har en klassisk tærtebund, men i dag findes der også versioner med kiksebund, hvilket må siges at være at springe over, hvor gærdet er lavest. En primær del af fyldet er som sagt dulce de leche. Der er tre måder at få fingrene i dette vidunder.

1. Bland mælk og sukker sammen og inddamp det langsomt i ovnen
2. Simre en dåse kondenseret mælk i et par timer (i nedenstående opskrift er løsningsmodel nr.2 anvendt)
3. Køb færdiglavet dulce de leche på glas

Når tærten først er lavet, skal den også spises, da den ikke ligefrem bliver bedre af at stå. Der er således rig mulighed for at tvangsspise.

Du skal bruge:
Mørdej
250 g. mel25 g. flormelis
125 g. smør
1 æg
1 nip salt

Fyld
2 dåser kondenseret mælk
5-6 bananer
4 1/2 dl. piskefløde
1 spsk. sukker
Friskkværnet kaffe

Tærteform

Sådan gør du:
Start med at koge dåserne med kondenseret mælk. Det gør du ved at komme dåserne i en gryde, hæld vand i til det dækker og lad dåserne småsimre i 2 timer. Tilføj evt. vand undervejs, så gryden ikke koger tør. Vend også dåserne undervejs. Når de er færdigkogte, skal dåserne køles godt af. Tillykke du har nu lavet dulce de leche! Denne del af tærten kan evt. laves en dag i forvejen.

Lav herefter en mørdej ved at smide alle ingredienserne i en foodprocessor. Husk dog lige at skære smørret i nogle mindre stykker først. Blend indtil det hele har fået en ensartet masse. Saml dejen til en kugle og smid den i køleskabet i 30 minutter.

Rul dejen ud og kom den i en smurt tærteform. Krøl et stykke bagepapir og kom den ovenpå tærtedejen, og slut af med at komme nogle tørrede bønner ovenpå. Bag hele herligheden i ovnen i 15 minutter ved 200 grader. Fjern herefter bønner og bagepapir og giv tærtebunden 5 minutter mere i ovnen og køl af.

Nu skal tærten samles. Start med at komme ca. 1 1/2 dåse dulce de leche på tærtebunden. Skær bananerne i skiver og kom dem ovenpå dulce de lechen. Pisk fløden og sukker til flødeskum og smør det over bananerne. Slut af med et genereøst drys kaffepulver.

banoffee1

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top