Skotsk æg er i virkeligheden mere engelsk end skotsk. Men det navnkundige begrebssammenfald sammenholdt med længere tids lyst til at gøre Heston Blumenthal kunsten efter, gør hvert fald skots æg til en top-egnet forret til Burns-supper herhjemme.
Man laver den typisk med hønseæg, men faktisk bliver resultatet endnu flottere – og størrelsen meget bedre – hvis du laver dem med vagtelæg.

d. 25 januar er Robert Burns night, og dermed tid til Burns supper.
Og man behøver ikke være skotte eller have skotske aner for at fejre den skotske poet. Robert Burns aficionadoes – eller bare os der sætter stor pris på skotternes skønne højland, singlemalts, forførende sækkepiber og næstenskandinaviske kultur – bør bestemt også fejre skotterne og vise vores støtte  til det stolte uafhængighedssøgende folk på den britiske halvø med en Burns-supper en gang om året.
Hovedretten består selvfølgelig af Haggies – men det må du læse om i et andet indlæg.

Nu til Scotch egg:
Måske er det fordi, vi netop ikke er fra den britiske halvø, at vi synes de fungerer fint som andet og mere end et picnic-æg.

Heston Blumenthal beskriver i “How to cook like Heston” fremgangsmåden på det perfekte skotske æg, der er sprødt udenpå og med en flydende kerne af æggeblomme. Og det er meget arbejde for et æg. Men bestemt både sjovt og udfordrende.

  • 5 æg (Til fire scotch egg – den sidste er til panering) eller en pakke vagtelæg
  • 200 gram god svinekødspølse, rå
  • 1/4 tsk røget paprika
  • 1 tsk majsmel
  • 1 stor spsk sennep
  • salt og peber¨
  • Hvedemel
  • Mælk
  • 75 gram panko (eller rasp)
  • Smagsneutral olie til dybstegnigng
Sådan laver du perfekte scotch egg:
Læg æggene i en gryde og dæk dem med kold vand. Tænd for varmen, og når de koger slukker du blusset, tager dem af varmen og lader dem stå i tre minutter hvis det er hønseæg – 2,20 minutter hvis det er vagtelæg.
Herefter lægger du dem i iskoldt vand for at stoppe kogningen. Når de er helt kolde piller du dem forsigtigt. Forsigtigt!!! På dette stadie er de pænt blødkogte, og der skal ikke for mange  fummelfingre til for at få æggesnask ud over det hele!
Skub pølsefyldet ud af skindet, blend det sammen med sennep, salt og peber. Del farsen i klumper af 55 gram per portion ved hønseæg eller 25 gram ved vagtelæg. (det er ikke kun flueknepperi – det betyder noget for det færdige visuelle indtryk)
Læg hver klump fars mellem to stykker plastfilm, og rul den helt fladt ud. Tag det øverste lag plasticfilm af og læg et æg ovenpå. Forsøg at fordel den flade farspandekage rundt om ægget så den dækker lige meget over det hele. Plastfilmen snurrer du rundt om til den sidder stramt fast.
Gør det samme ved de sidste æg og læg dem på køl i 20 minutter eller mere. Tag forsigtigt plastfilmen af æggene. Rul dem i mel, derefter pisket æg og til sidst panko. Læg igen æggene på køl i et kvarter mens du varmer olien til 190 grader
Steg æggene i 2 minutter til de er gyldne og sprøde. Heston foreslår derefter at æggene varmes yderligere i ovnen i 10 minutter. Det er ikke nødvendigt – efter denne behandling er de lige til at spise.
Skotske æg
[adsenseyu2]
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
Top