Paellaen stammer fra Valencia og er oprindeligt lavet med hare, snegle og grønne bønner med bomba-ris. Vandmus og ål skulle også høre til den traditionelle paella.

For at føje turisterne og spanier med mere moderne smagsløg, har paellaen udviklet sig i et utal af retninger. Den mest kendte er nok med kylling, rejer og muslinger.

Hare, bønne, mus, ål og snegle i paellaen er er nok opstået på grund af fattigdom og knappe ressourcer.

Verdens største paella blev lavet i Valencia i 2001 og blev serveret til 110.000 mennesker. Generelt egner paella sig god til mange mennesker og er dermed festmad.

Den opskriften her egner sig til ca. 45 mennesker. Den absolutte fordel ved paella som festmad er, at den kræver et minimum af arbejdskraft.
Alle der har lavet mad til store fester ved hvor krævende det kan være. Hvis alle ingredienserne er gjort klar, tager det omkring tre kvarter at lave den færdig.

Du skal bruge:

En paellapande på 100 cm i diameter med gasblus

  • 2,5 kg. kyllingebryst)
  • 12 løg
  • 4 peberfrugt
  • 8 fed hvidløg
  • 20 tomater (evt. dåse tomat)
  • 1 kg. små blæksprutter
  • 1,5 kg. blåmuslinger (fordampede)
  • 2 kg. rejer eller middelhavsrejer (forkogte)
  • 3 kg. bomba eller risotto ris
  • 3 tørrede chorizopølser
  • ca. 5 l. bouillon
  • 1 flaske hvidvin
  • 500 g. bælgede ærter
  • 500 g. grønne bønner
  • 2,5 g. safran
  • salt, peber
  • olivenolie

Pynt:

  • 4 citron
  • 10 kogte æg
  • Et stort bundt persille

Sådan laver du paella:
Start med at forberede alle ingredienserne. Skær kylling i tern, hak løgene groft, skær peberfrugt i tern, skær hvidløg i tynde skiver, hak tomaterne, skær chorizoen i tern, opblød safrani et lille glas vand, nip enderne af de grønne bønner, kog æggene og skær dem i både, skær citronerne i både, hak persille og damp muslingerne i lidt hvidvin til de lige når at åbne sig.

Varm panden op med rigeligt olivenolie og brun kylling og tilføj dernæst chorizo og blæksprutterne. Svits indtil chorizoen har smidt meget af fedtet og blæksprutterne er brunet af.

Tilsæt nu løg og hvidløg og svits indtil løgene er klaret. Derefter kommes risene ved og steges i et par minutter, hvorefter hvidvinen kommes ved koges ind indtil al den synlige væske er væk.

Tilsæt så peberfrugt og tomater og derefter 4 liter bouillon og safran.

Nu skal risene have en 20-25 minutter på panden, hvorefter de er møre. Undervejs tilsættes mere bouillon, hvid retten bliver for tør. Sørg for hele tiden at røre i panden, så risene ikke brænder på.

Ca. 15 minutter efter risen er kommet på panden, tilsættes muslinger, rejer og grønne bønner. Lige inden servering vendes ærterne i.

Paellaen pyntes med persille, æg -og citronbåde.

Drik spansk rødvin eller Estrella pilsner til, tænd op i de kulørte lamper, syng “vi sejler op af åen…” og spis paella.

20130426-221118.jpg

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top