Oeufs mayonnaise og porrer i vinaigrette

[adsenseyu1]

Det er næsten lidt fjollet at fortælle, at æg med mayonnaise smager virkelig godt! Især til jer madører, der også læser med.

På den anden side kender jeg ærligt talt kun en lille håndfuld mennesker, der selv kunne finde på at piske en mayonnaise, og dermed er jeg sgu ikke sikker på, hvor mange der faktisk har nydt smagen af et friskt æg serveret med en god mayo.

I en kantine som jeg af og frekventerer har de (i øvrigt super søde kantinekoner!) en vane med at servere netop denne ret i dens mest miserable tilstand:
Sønderkogte buræg med en klat kridhvid købemayo og så garneret med et par “katte-rejer”, som de hedder her i husstanden, opkaldt efter de løsfrosne rejer man kan hente i supermarkedets dybfryser, og som vores kræsne kat har levet af i lange perioder af dens liv.

Så her får I opskriften på mayonnaise! Og kogte æg. Og så får I også lige opskriften på porer i vinagrette.
For når I kan mestre det, kan I mestre en af bistokøkkenets skønneste småretter og en af de allerfineste eksempler på, at lidt er godt. Når det er altså er godt.

  • Friske øko-æg
  • Porrer
  • Smagsneutral olie
  • Hvidvinseddike
  • Sennep

Sådan laver du Oeufs mayonnaise og porrer i vinagrette
Del et æg i to – du skal kun bruge blommen. Drys den med et nip salt, og godt med frisk peber. Giv den en stor teske dijonsennep og en spsk hvidvinseddike. Pisk det godt sammen, inden du forsigtigt tilsætter først et par dråber olie og pisker godt, og derefter langsomt olien i en tynd stråle.
I starten skal du være forsigtig for at massen kan nå at emulgere. Efterhånden kan du pøse mere uforsigtigt. Jo mere olie desto tykkere blive mayonnaisen. Tilsæt evt lidt koldt vand hvis den skiller eller bare hvis du vil have en tyndere mayonnaise.
Smag den til med citronskal og citronsaft for en syrlig mayonaise eller hakkede krydderurter.

Eller server den som den er til halverede kogte æg. Den laver du ved at smide de kolde æg i spilkogende vand og give dem ca. 8 minutter, inden du tager dem af, smider dem i koldt vand og piller den forsigtigt.

Porrerne laver du ved at skære et par porrer i store chunks og koge dem helt møre i saltet vand. Tag dem op når de er helt møre (=sønderkogte i alle andre sammenhænge) og del dem forsigtigt i lag. Hæld dem i en vinagrette lavet af 1 dl hvidvinseddike til 3 dele olie, krydret med salt og peber, og pisket sammen til det emulgerer (på en lidt anden måde end mayoen!)
Lad porrerne trække til de bliver kolde og server med dine ouefs….

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
  • Det er vist gået lidt stærkt med denne opskrift:

    porer i vinaigrette (2x)

    ouefs (3x)

    – men hvad, opskriften er (som de øvrige) god nok

      • Porer findes f.eks. i ansigtet og blandes sjældent med mayonnaise, og da slet ikke med vinaigrette.
        Porrer derimod, fungerer – som det ses på dine fotos – helt udmærket sammen med æg og mayonnaise.

        I Frankrig ses ofte “Oeuf dur mayonnaise” på menukortet, men “ouef” ses næppe hos frøæderne.
        Til gengæld ser jeg nu, at engelsktalende sagtens kan finde på at skrive ouefs.

        I din opskrift er der ord, der (måske ubevidst) leder tanken hen på en fransk opskrift; mayonnaise, vinagrette, dijonsennep og bistokøkkenet.
        Nok derfor, at jeg tog det som givet, at det var dernede fra, du havde inspirationen.

Top