Nu har vi så småt vænnet os til oktober, som er regn, blæst og mørke morgener. Men det er også lige nu at rodfrugterne er perfekte og friske, lige nu, det vrimler med spiselige svampe i skove og på marker og lige nu kan få friske figner smidt i nakken hos din grønthandler. Her er syv ting, der er perfekte at spise lige nu.

Figner
De fleste spiser dem tørrede til jul, men de er bestemt også interessante som friske, og i september og oktober kan du få dem til en billig penge. Nogen har held med at dyrke dem i egen have, men dem, du køber, kommer enten fra middelhavsområdet, Afrika eller Amerika.
De bedste er søde og aromatiske og de kedeligste bare ligegyldige. Der er sort-forskelle , men et langt stykke hen ad vejen handler det om modningen. Figner skal nemlig helst plukkes modne – så banan-tricket, hvor frugterne modner i lastbilerne fungerer ikke her. Modner de på dit køkkenbord, får du konsistensen, men ingen af de fine smage.
Spis dem til ost – især blåskimmel – dessert eller i salaten. Prøv også at grille et stykke grillost og vikle en frisk figen og et stykke godt skinke på toppen!
Du kan også smide et par modne figner i et rent glas og toppe med snaps. Vent nogle uger, og så skal du bare smage…

Gulerødder
I dag er gulerødder i sæson året rundt, men er du ikke typen der sætter “gnavegrønt” på bordet (Det har jeg læst det hedder, og det er et væmmeligt udtryk, der burde forbydes lige såvel som konceptet!) er det her i efteråret, at de kommer til sin ret. Gulerødder er uundværlig i Coq au Vin, Boeuf Bourguignon og et hav af andre simreretter.
De orange er fine, men kan du skaffe nogle af de gamle sorter, er de en fordel til madlavning. De moderne typer er ret søde, og det kan godt blive en tand for meget.

Hvidløg
Som med gulerødder kan du købe hvidløg året rundt, men de danske skal op af jorden nu, hvis det ikke allerede er sket.
Hvidløg er antibakterielt, så det er særlig smart her i influenza-sæsonen, der nærmer sig. Hvidløg er basis i meget sydeuropæisk mad, så anvendelsen giver sig selv.  Prøv også at gnid dit brød med et fed, inden du rister det i lidt olivenolie, og du får de bedste hvidløgsbrød.
Du kan i øvrigt selv dyrke hvidløg i din vindueskarm. Stik et fed (gerne én der er begyndt at spire) ned i en potte jord og voila, se hvordan det vokser

Knoldselleri
Selv om de grønne toppe ligner bladselleri, så lad dig ikke narre. Der er tale om to forskellige sorter.
Men kan du få fat i knoldselleri med top – hvilket man efterhånden kan – skal du gøre det, og bruge de grønne blade til at koge suppe på.
Knoldene er i sæson nu og frem til foråret, så det er basiskost, man kan overleve vinteren på.
Opbevarer du knolden på køl, kan de holde i evigheder og er pragtfuld som suppe, i en stor romertopf eller høbagt som tilbehør til efterårets mange varme retter.

Hokkeido
Her er alt du skal vide om græskar – og det handler ikke om lygtemænd!
Efterhånden kan man købe flere slags græskar, men hokkeido-græskaret er én af de allerbedste. Det er super sødt og knald-orange.
Brug græskaret til fritter, som gnocchi eller smid nogle store chunks i en stegeso sammen med kylling.
Husk at gem kernerne i midten – du kan nemlig selv tørre dem og spise dem som snack eller suppedrys,

Porrer
Porre kan stå i køkkenhaven, selv om frosten har sat ind – men med mindre du gerne vil dele dem med områdets harer, ville jeg se at få dem høstet nu. Det er også nu, at du kan få de bedste danske porrer på grøntmarkedet.
Oeufs Mayonnaise er en fransk klassiker, du bør prøve, men som mange andre af sæsonens grøntsager gør den sig også godt i stegesoen. Prøv også den klassiske irske brotchan Roy med porre og havre.
Husk at gem toppene – de er gode at have på frys, næste gang du skal koge fond.

Persillerod
Persilleroden er sammen med pastinakken, sellerien og jordskokkerne indbegrebet af efterårsmad. Fyld køleskabet, for de bliver ikke sådan lige for gamle. Den er uundværlig i supper, perfekt til at koge og mose – evt blandet med kartoffel til en killer kartoffelmos, og meget fin at skære i små tern, vende i olivenolie og krydderurter og bage møre i ovnen. 
Du kan også rive tynde skræller af skrællen, bage dem sprøde i ovnen og bruge dem som garniture.

Kantereller
Er du heldig, kan du måske finde et sted i skoven med friske kantereller. Så gør du to ting: Plukker i en fart, går derfra uden at vække opsigt og holder kæft! De kommer igen næste år, og den information ønsker du ikke at dele med nogen. Kantereller er en af de svampe-sorter, der er lette at genkende, og du kan næsten ikke tage fejl, hvis du finder dem i skoven.
Er du mindre heldig, må du forbi dit supermarked eller grønthandler, som lige nu har friske kantereller på hylderne. Vær forsigtig når du forbereder dem, og forsøg at undgå at plaske dem til i for meget vand. Børst jorden af med en lille pensel i stedet.
Kantereller er fantastiske stegte og egner sig i de fleste simreretter. Prøv også at sylte dem – evt til en hotdog, eller kom dem i en god risotto.

Spis i oktober

 

[adsenseyu2]

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
  • Dejlig lille oversigt og massere af inspiration til madlavningen!
    Mums… Må ud og have fat i nogle sæson-råvarer! (-:
    Har selv kastet mig ud madlavning med hokkaido græskar… Kan være at mit næste projekt skal være kantareller!!

    Hav en dejlig aften

    //Line

Top