Okonomiyaki – som man laver den i Hiroshima

Okonomiyaki er navnet på en japansk ret, der bedst kan sammenlignes med en slags nuddel-tortilla. Retten er især populær i Osaka og Hiroshima, som har hver deres måde at gå til opgaven på.IMG_1962.jpg

Vi prøvede den sidste sommer på en smuttur til Hiroshima, hvor der er et ikke ubetydeligt antal okonomiyaki-restauranter (2000 stk.), og det er byens stolthed i en sådan grad, at restauranterne er indtegnet på byens turist-kort, så du hurtigt kan navigere dig frem til dit næste frokost-måltid.


Okonomiyaki består af to tynde ægge-pandekager, der er lagt som bund og top mellem stegte nudler, stegt kål og så den fyld, du foretrækker, der typisk består af kylling, bacon, rejer, blæksprutte og grøntsager, men hvor vi spiste, havde de også en østers-variant på menuen.

På toppen kommer der den traditionelle okonomiyaki sauce – helst i rigelige mængder – mayonaise, bonito og tørret tangpulver (nori sprinkle).
Retten tilberedes på særlige varme stålplader. Denne video fra YouTube giver et fint indblik i, hvordan sådan en ret bliver til.

Kokkene flytter rundt på sagerne med spartler, og når du får den serveret, spiser du den også med små spartler og spisepinde.
I Osaka har de gjort processen lidt lettere og laver okonomiyakien som en mere traditionel tortilla – dvs. alt fyldet vendes med æggemassen og tilberedes. Hiroshima-style synes jeg er at foretrække, for det giver en meget mere let servering, hvor du bedre kan smage de enkelte dele.

Du kan sagtens lave den i hjemmekøkkenet, men hvis du er udstyret med almindeligt køkken og vel at mærke ikke har store varmeplader, bliver du nødt til at gribe opgaven lidt anderledes an, og lave delene hver for sig, på hver sin pande.

Okonomiaky – som man laver den i Hiroshima
Cuisine: Japansk
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 1
Ingredients
  • 1,5 dl. vand
  • 1 tsk. mirin
  • 100 g. mel
  • 125 g. spidskål eller hvidkål, i fine strimler
  • 1 forårsløg, snittet i tynde ringe
  • 2 tsk. bonitoflager + lidt til pynt
  • 1 håndfuld bønnespirer
  • 6 skiver urøget bacon
  • 5-6 tigerrejer, pillede
  • 50 g. ramennudler, færdigkogte
  • 1 æg, sammenpisket
  • Olie
  • Hjemmelavet mayonnaise (Kewpie mayo, hvis det skal være helt rigtigt)
  • Okonomiyaki sauce
  • Nori sprinkle
Instructions
  1. Start med at finde dine to største pander frem eller gør som os: hiver paellapanden ud af skabet.
  2. Bland vand, mirin og mel sammen til en ensartet dej a la pandekagedej.
  3. Kom lidt olie på panderne og varm dem let op.
  4. Nu skal du lave basen for din okonomiyaki. Det gør du ved at komme lidt dej på den største pande og smøre den tyndt ud til pandekage størrelse.
  5. Kom herefter bonitoflager på basen, efterfulgt af kål, forårsøg og bønnespirer.
  6. Læg herefter bacon og tigerrejer ovenpå og slut af med et par spsk. dej.
  7. Og nu til tricket der adskiller de gode og mindre gode okonomiyaki-kokke: Tag to paletknive, stik dem under hele herligheden og vend din okonomiyaki. Det vil være kål mv. der falder lidt ved siden af, men bare skrab det sammen og kom det i okomomiyakien igen.
  8. På den anden pande varmes nudlerne op, med lidt olie. Når nudlerne er let lunde, skal de have en par spsk. okonomiyaki sauce og vend det godt rundt.
  9. Løft nu din okonomiyaki over på nudlerne, så nudlerne er nederst og basen/pandekagen er øverst.
  10. Tryk lidt på okonomiyakien, så den bliver mast tild sammen, men vær blid.
  11. Lidt olie og det sammenpiskede æg kommes på den ledige panden og formes, så den er på størrelse med okonomiyakien.
  12. Løft forsigtigt okonomiyaken over på ægget, lade det stå i et par minutter og varme igennem i et par minutter.
  13. Slut af med at komme godt med okonomiyaki sauce på toppen, striber af mayonnaise (hvilket forudsætter at du har en lille dressingflaske, hvis du bruger hjemmerørt mayo) og drys med bonitoflager og nori sprinkle.
  14. Spis okonomiyakien direkte fra panden eller løft den over på en tallerken.

Hiroshima-style

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top