Efteråret er over os, og det er tid til gryderetter. Det skal dog ikke forhindre nogen i at lave en lille frisk tomatsalat på laksefarvede tomater, det er en smagssag!
Der er bare noget komfortabelt over et spise en varm gryde et-eller-andet i stearinlysetsskær, mens rygerne står ude på deres altaner i regnvejr og blæst iført dunjakker og pulser på cancerpinden.

Problemet er bare, at man har været igennem Coq au Vin, boeuf bourguignon og Daube, så skal der noget nyt til, når man nu er en frisk madlavningstype. Et dyk ned et Auguste Escoffiers Store Kogebog, og op kom Navarin; en lamme/bede gryde.

Endelig havde jeg fundet en gryderet, der var helt ukendte for de store masser!

king

….men en hurtig tur på Google fik mig hurtigt ned i de lavere luftlag igen.

Fail2

Opskriften er tlpasset lidt ift. den oprindelige fra Escoffier, da jeg ikke skulle inviterer en mindre babtistisk menighed på middag.

Du skal bruge:
1 kg. bedekøde, skåret i 90 g. stykker
300 g. små skalotteløg eller perleløg, pillede
15 små kartofler, eller 8-10 mellemstore
7,5 dl. fond
30 g. mel
6 g. salt
5 g. brun farin
2 spsk. tomatpure
1 fed hvidløg, hakket
Afkalret fedt (klaret smør, olive mv.)

Sådan gør du:
Over en livlig ild brunes kødet i afklaret fedt. Krydr med salt, peber og brun farin. Herefter frahældes det overskydende fedtstof. Tilsæt tomatpure og mel og brun det videre i et øjeblik. Vær ikke bekymret over at det brænder lidt på i bunden, det er meningen.

Tilsæt hvidløgsfeddet, fond og suppevisk. Lad det simre vedere ved en svag ild i ca, 1 time. Afskum for fedt og urenheder undervejs. Tilsæt herefter løg og kartofler og lad det simre videre i en time mere. Afskum endnu engang inden servering og server retten sår varm som muligt.

Navarin

Post Tags
Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top