Muscovadosukker-is med muscovado nougatine

For noget tid siden dumpede der et par poser muscovadosukker fra Dansukker ind gennem brevsprækken. Egentligt har jeg det lidt svært med sukker, da det ligesom kaffe, ikke altid er produceret under særligt etisk forsvarlige kår. Af samme grund forefindes der kun økologisk Fair Trade kaffe i dette hjem. Med muscovadosukkeret, var vi der 50%, i kraft af et lille fint Fair Trade mærke på forsiden. Nu venter vi bare på en økologisk version.

Mouscovadosukker har en meget kraftig egensmag, modsat rafineret sukker, som kun smager sødt. Den mørke variant af muscovadosukker, som er brugt i nedenstående opskrift, smager endog meget kraftigt af lakrids. Det får isen til at smage subtilt og lidt udefinerbart af lakrids, hvilket ikke på nogen måde er dårligt… bare udefinerbart.

Muscovado var oprindeligt en betegnelse for ringe rafineret sukker og derfor sukker af en lav kvalitet. Det har dog ændret sig, hvor den mangelfulde raffinering er blevet et udtryk for kvalitet grundet den karakteristiske egensmag.

Sukkeret var gratis, men holdningerne er også gratis… altså mine egne. Det ville også være uderligt hvis det var andres.

Du skal bruge:
4 æggeblommer
100 g. mørk muscovadosukker
1 vanillestang
3,5 dl. piskefløde
1,5 dl. mælk
1 blad husblads
Et nip salt

Sådan gør du:
Pisk æggeblommer og muscovadosukker luftigt med en elpisker eller køkkenmaskine, alt imens du varmer fløden og mælk op i en gryde, tilsat udbenes vanillestang (korn+stang). Udblød også husblads i lidt koldt vand.

Når æggeblommer og muscovadosukker er pisket luftigt a la æggesnaps og flødeblandingen har en temperatur på 50-60 grader, hældes halvdelen af flødeblandingen forsigtigt over i æggesnapsen mens der piskes, hvorefter hele hærligheden hældes over i gryden med den resterende flødeblanding.

Varm det hele langsomt op indtil massen tykner. Reglen er at det ikke må komme over 78 grader, men jeg har altså kommet til at kogen massen i et øjeblik, uden at det blev til røræg. No worries.

Kom nu salt og husblads i og sørg for at husbladsen er helt opløst. Kom den varme ismasse i køleskabet til den er køleskabskold. Smid ismassen på en ismaskine.

Nougatinen laver du ved at smelte muscovadosukker og rafineret sukker, meget langsomt op i en gryde. Når sukkeret er smeltet, kommes pekannødderne i og vendes rundt i karamellen. Hæld det hele ud på et stykke bagepapir og køl det af. Når karamellen er afkølet hakkes den fint.

Server en kugle is med lidt nougatine som fundament og et lille drys salt på toppen. Alternativt kan nougatinen vendes i ismassen.

muskovado2

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top