Mont D’or – smeltende juleost

Den franske Mont D’or ost hedder også “juleost” i danske folkemunde. Årsagen er at den titter frem i ostebutikkerne ved juletid.
Osten bliver fremstillet i begrænset mængde i vinterhalvåret på grænsen mellem Schweiz og Frankrig, og de første er klar til at blive spist i december.

Osten bliver til af mælk fra særlige koracer der græsser i bjergene. Osten vasket med saltvand der giver den en karakteristisk skorpe der bølger lidt, fordi den bliver presset ned i den fine fyretræs-æske hvor den modner færdigt.

Selve osten er mild og delikat, og meget blød. Derfor egner den sig fortrinligt til at blive varmet op i ovnen som en slags ostefondue. Det er en fortrinlig oplevelse at dybbe små kartofler eller godt hjemmebagt flutes ned i den varme ost.

  • 1 Mont D’or ost
  • 1 dl tør hvidvin

Sådan gør du:
Fjern plasticen fra osten, men lad den blive i trææsken. Lav et kryds midt i osten, og hæld vinen ned ned i hullet.
Bag osten ved 200 grader i ca. 10-15 minutter.

Server med det samme med grøn salat, nybagt brød og små nykogte kartofler til at dyppe i osten.

montdor1

[adsenseyu2]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top