Så blev det maj, og temperaturen har allerede nået at snige sig over de 20 grader. Det kan du i den grad mærke på udbuddet af råvarer, som lige nu er et sandt mekka af spæde urter og de første nyhøstede grøntsager. Det er dem du skal fokusere på nu, og gemme rodfrugterne til det igen bliver efterår.
Hvis du har have, vil du se, at der allerede er ting af plukke, og hvis du kigger lidt væk fra det kultiverede bed, er der nok at plukke i grøftene.  Så kom maj du søde milde!

Rabarber
Rabarberne står flotte og store i haverne lige nu, og det nu mens de er sprøde og saftspændte, at de er helt fantastiske. Egentlig er det en grøntsag, men vi bruger den mest i det søde køkken, hvor den er suveræn i kager, crumble og som suppe, saft og syltetøj. Rabarber er dog mindst lige så velegnede i det salte køkken, hvor den er en klassiker i den gammel-danske madlavning, og en sød-syrlig kompot klæder grydekylling, ribbensteg og koteletter rigtig godt.

Asparges
De lange starutter, der vokser vildt i Sydeuropa, er en sand delikatesse herhjemme. De danske er virkelig allerbedst, men de importerede er nu ikke at kimse ad heller. Og hvad er så bedst, hvide eller grønne? Tja, det er ikke så nemt at afgøre – de har meget forskellige kvaliteter. Det er i og for sig den samme sort, forskellen består i, hvor de bliver dyrket. De grønne vokser op af jorden, mens de hvide vokser under jorden i kuler (lige som kartofler) og dermed ikke udvikler den grønne farve. Smagsmæssigt er de milevidt fra hinanden.Husk  at knæk den lidt trevlede bund af begge slags og skræl det yderste lag af de hvide med en tyndskræller.

Løvstikke
Også kaldet maggi-urt, på grund af dens karakteristiske duft og smag, der er meget lig de små smags-terninger, du kommer i suppen. Af samme grund er den fortræffeligt som suppeurt og uundværligt, hvis du koger grøntsagsfond,, hvor den sagtens kan stå alene som eneste urt.
Så snart frosten er af jorden skyder løvstikken op. Det  kan være noget besværligt at skaffe løvstikke i konsum, og den der vokser i drivhus er ikke helt så spændende, som dem fra friland. Hvis du har en potte på altanen eller et hjørne i køkkenhaven, så se om du ikke kan finde plads til en løvstikke. Den vokser sig meterhøj på nogle år.
Smagen minder om selleri eller persillerod og er god i kødretter og saucer. De nye skud er også fine at komme i salaten. Husk at komme en kvist i kogevandet, når du koger kartofler.

Nye kartofler
Så er de her endelig: de nye danske kartofler, som ikke længere kræver, at du pantsætter dit hjem for at få fingre i dem.
De er en fornøjelse bare med lidt smør og flagesalt, eller måske vendt i lidt pesto. Spis dem nykogte og på nybagt brød med hjemmerørt mayonaise og masser af purløg. Eller vend dem i salater. Lav f.eks. en kartoffelalat vendt i smeltet smør og finthakket estragon. Husk altid at koge dem i rigeligt saltet vand, gerne med en krydderbuket af løvstikke, persille eller timian.

Skvalderkål
Skvalderkål er efter sigende enhver haveejers mareridt, fordi de breder sig ud over alle prydplanterne.
Du kan dog også vælge at se det som  gratis salat, og det er lige nu du skal blive venner med en ærgerlig haveejer eller tage på udflugt ud i grøftene, hvor de vokser og breder sig som et grønt tæppe.
Spis de spæde blade, som du kan plukke her i maj og vend dem i salatskålen eller lav en pesto med en god tør ost, nødder og olivenolie.
Du kan også bruge skvalderkål som spinat – damp den og kom den i tærter eller spis den til et stykke skindstegt fisk.

Løgkarse
Løgkarsen har igen vundet hævd efter nordisk mad er blevet hot, og det er tjekket at samle sine egne vilde urter. Selv hvis man ikke er den store botaniker, kan man ikke tage fejl af løgkarsen, når man ser den. Her i maj står den i fuldt flor på lyse skrænter og ved skovbryn og enge, hvor den vokser sig høj og rank, og med sine karakteristiske lysegrønne, hjerteformede blade og hvide blomster er den let at spotte.
Pluk de friske skud,  som kan bruges som ”det grønne drys”, som smagsgiver i al slags mad og de hvide blomster er pyntelige og spiselige. Smagen er urtet og minder om løg, hvidløg og persille. Derfor er den også ret anvendelig i køkkenet.

Vild peberrod
Vild peberrod – eller strandkarseer efter sigende mest almindelig ved kysterne, men ved Vestamager vokser den vilde peberrod også lystigt, og den er let at genkende med sine lange, grønne stængler. Ellers prøv at smag på et blad – du er ikke i tvivl, hvis du har at gøre med vild peberrod.
Brug den som krydderurt, hvor du også ville anvende alm. peberrod og kom den i din kryddersmør og server til grillet kylling og bøffer.

maj2.jpg

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top