Madplan: En uge for 150 kroner

Kan man lave lækker aftensmad i en uge for 150 kroner pr. mand? Snildt! En god pastaret koster ikke mange basseører, eller en dejlig kartoffelmos eller fræk ristotto. Men hvad så, hvis man gerne vil holde lidt igen på kulhydraterne og også helst tage hensyn til dyrevelfærd? Ja, så kræver det lidt benarbejde og omtanke.

Det er jo ingen sag at lave god mad, der får tænderne til at løbe i vand, når man har fuld adgang til alverdens lækker fisk, kød og delikatesser. Det kan være lidt sværere, hvis pengene rækker til mindre. Det prøver vi lige minde os selv om indimellem.
Derfor hiver vi nogen gange et benspænd op af hatten, og tvinger os selv til at lave mad for meget mindre. Vi kalder det “cheapass”.

Urban dictionary:
Cheapass: A person who is not only cheap, but also foists his cheapness on others in irritating ways.

Konceptet fandt vi på, da Danske Bank for noget tid siden mente, at det var realistisk, at leve sundt for 15 kr pr dag

Vi mener dog også, at dyrevelfærd og velsmag koster lidt, og endte derfor med et kompromis, hvor vi gerne vil vise, at man kan lave varieret og spændende aftensmad i en uge for 150 kr pr. snude. Den næste uge giver vi inspiration til, hvordan man kan lave gode, velsmagende retter for 20 kr person – når man vel at mærke stadig lever efter nogle af tidens store dogmer:

dogmer

Vi bliver tit spurgt om, hvor mange penge vi egentlig bruger på mad.
Et realistisk bud er nok i gennemsnit 1.000 kr på en uge på indkøb til morgen- og aftensmad. Frokost spiser vi begge på arbejdet. Dertil kommer det, vi bruger på at gå ud at spise og drikke enten med hinanden eller sammen med andre. Der røg der nok i gennemsnit 500-1.000 kr mere oveni.
Vi er glade for at gå i Torvehallerne og købe ind (og snupper gladeligt en frokost med på vejen), spiser fisk og skaldyr mindst et par gange om ugen, handler kød hos slagter Lund, gode vine i Irma og køber primært økologisk. Det er ikke fordi, vi er ligeglade med prisen på det, der ryger i indkøbskurven, og vi handler hvedemel, hakkede tomater og danskvand  i både Bilka og Rema1000, og der er ikke nogen af os, der gider blive snydt, og vi smider så godt som ingenting ud. Vi gider bare også godt bruge penge på gode råvarer.

“Det er også fordi, det er jeres hobby”, siger folk tit. Det ved jeg nu ikke, om jeg vil give dem ret i. Vi bruger mange penge på mad fordi vi synes at råvarekvalitet er vigtig – og selvfølgelig fordi vi  er røv-priviligerede og har mulighed for det. Min søster bruger mindst det samme, og det er bestemt ikke fordi hendes middagsbord signalerer stor interesse for madlavning.

Hvis vi blev syge eller vores chefer blev trætte af os, ville vi bare spare restaurant-turene, søndagsfrokosterne og rødvinsbarerne væk og købe lidt mere ind i Rema 1000 og spise lidt mindre kød. Men jeg er ret sikker på, at vi stadig ville prioritere at købe kvalitet og handle efter en vis etik.
Og det er ikke fordi vi ikke har respekt for, at folks økonomi er forskellig. Vi har skam stadig SU-livet i fin erindring og ved godt, at éns økonomi er mindre prangende, når man er på dagpenge,lever af en folkepension eller har fire skrupsultne teenagebørn på kost. Af samme grund er det sundt for sådan nogen som os engang imellem at hoppe ned fra den høje hest og huske sig selv på, at man godt kan leve for meget, meget mindre. Helt uden at mangle noget.

Ugens madplan:
150 kr pr mand er ikke meget, når man sværger til økologi og gode råvarer. Der er ikke plads til de store kødretter og jomfruhummerne må lige blive gemt til en anden god gang. Men hvad gør det, når der er så meget andet godt, man kan kaste sig over. Vi er endt på følgende syv retter:


Indkøb
Ugens indkøb er foretaget i Rema1000 og DøgnNetto, der forhandler velfærdskyllinger fra Løgismose. Hele kyllinger er smarte, fordi der er mad til tre dage i sådan en fyr.
Et madbudget på 20 kr pr dag pr. person løber op i 280 kr for en uge. Indkøbene endte med at koste 302,78 – det, tænker jeg, er inden for rammerne.

indkøb
Retterne kan du finde på bloggen den næste uges tid. Stay tuned…

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top