Madkriger: Ø-is med tang og birkesaft

Rundt omring i Danmark er der de sidste år dukket et utal små fødevareproducenter op, som har besluttet sig for at gøre, det de gør, rigtig godt og dermed udfordre de store, etablerede fødevarevirksomheder. Ikke på pris. Ikke på markedsføringsbudgetter. Men på kvalitet og passion.
Det er gastronomiske iværksættere, der brænder for at producere råvarer, som man kan være bekendt at spise. Vi kalder dem for madkrigere, og her kan du møde én af dem.

Midt i det Sydfynske Øhav ligger den lille ø Skarø. Her bor Martin Jørgensen, som sammen med sin kone producerer is af en helt særlig kaliber. Til Danmark. Til Singapore Airlines. Og til cancersyge eller ældre småtspisende, der pludselig spiser mere og får det bedre, når de får serveret den specialfremstillede is, der er lavet på valleprotein, birkesaft og sukkertang.
Sukkertang og birkesaft er også basis i virksomhedens Gourmetis, som Skarø Is forhandler til helt almindelige raske forbrugere.

I bruger jo nogle helt andre råvarer, end vi normalt forbinder med isproduktion. Hvad er fordelene ved birkesaft og tang?
“Vi  bruger de naturlige sødestoffer, der er i birk og sukkertang, fordi det er det, der er omkring os her på Skarø. Men vi bruger det også, fordi det giver en mere naturlig sød smag, der forstærker smagen af det, vi ellers kommer i isen. Bare fordi raffineret sukker er billigt, betyder det jo ikke, at det er bedst.”

Hvad er iskvalitet i jeres øjne?
“En god is er en is, der giver en god smag i munden. Både helt bogstaveligt men også i overført betydning. En god is, smager af det den indeholder, og det skal være naturlige råvarer. Hvis du køber en billig – og sågar også nogen gange en dyr – is i supermarkedet eller kiosken, så består den sjældent kun af det, en is bør være fyldt med. Massevis af isproducenter camouflerer, at deres  produkter er fyldt med alverdens aromastoffer, stabilisatorer og andet junk.
Kvalitet kræver først og fremmest vedholdenhed. Og for mig er det vigtigt, at det er et ærligt produkt. Vores is er umiddelbart dyrere end de fleste is, du kan købe, men beregnet på vægt kan du få en økologisk is fra Skarø til det samme, som de dyre mærkevare is. Vi pumper bare ikke luft ind i vores is, så vores fylder mindre.  ”

Der er meget fokus på fødevarer i disse år. Oplever I, at det påvirker efterspørgslen hos jer?
“Vi oplever, at når folk først har smagt vores produkter, så kommer de ofte igen. Det ser vi som et godt tegn.
Det, som vi startede meget lavpraktisk, er i dag blevet til en egentlig produktion – omend ret lavteknologisk. Men lige nu udvider vi vores produktion yderligere, for at kunne følge med efterspørgslen og automatiserer nogle processer, så vi fremover kan producere alle ugens syv dage. Men vi bliver på Skarø. ”

Hvad er det Skarø kan?
“Jamen her er der jo natur og luft og hav. Det gør at man kan samle sine tanker og nogle gange også sprede sine tanker og tænke nyt. Skarø er kvalitet. Her er hvert fald en anden kvalitet, end den man oplever i København, At være omgivet med kvalitet i sit liv, viser sig også i de produkter man fremstiller. Det bilder jeg mig ind, at man kan smage i vores is.”

Det nemmeste ville være være, at producere billigere is med billigere råvarer? Hvorfor er I så stædige omkring måden at lave is på?
“Som iværksætter bruger man al sin tid på sin forretning. Derfor vil vi også lave noget, som vi kan stå inde for og ikke mindst noget, som vi brænder for.
Noget af det jeg er mest stolt over er, at vi har skabt nogle isprodukter til sundhedssektoren, som gør, at cancerpatienter, der ellers er holdt op med at spise, begynder at tage føde til sig. Det i sig selv påvirker deres sygdomsforløb i en positiv retning. Helt banalt laver vi jo bare is, men vi er også med til at forbedre livskvaliteten hos en svag forbrugergruppe.
Det lyder måske som en kliche, men oplevelsen ved det vi laver, bærer meget af lønnen i sig selv. Jeg føler tit, at jeg ejer hele verden, fordi jeg hver dag føler, at jeg gør en forskel. ”

Læs mere om Skarø is

skaro3

Post Tags
Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top