De franske macarons er blevet hippe i alverdens europæiske storbyer. I pastelfarver bliver de små kager langet over disken til både 10, 20 og 30 kroner stykket, og ærlig talt har jeg ikke skænket dem mange tanker selvom alverdens dameblade og pigeblogs er svømmet over med dem.

Jeg har skam smagt dem. På Kong Hans – salte med fois gras. På Mugaritz i San Sebastian med salt chokolade og blåskimmel. Alverdens gourmetrestauranter har øjensynligt taget dem til sig og udfordret begrebet macaron til det yderste.

Jeg har ikke forstået hypen – lige indtil jeg besluttede mig for at lave dem som afslutning på en seksretterts menu – og det mislykkedes! Hvem skulle tro, at en makron kunne være så svar at slippe heldigt fra.

Første gang slog jeg al luften ud af æggehviderne, fordi jeg piskede og ikke rørte den tunge mandelmel i. Anden gang gik jeg alternativt til værks – og slog luften ud af æggehviderne. Igen!

Tredie gang var jeg løbet tør for mandler, men forsøgte mig med lige del trods og hasselnødder. Og fik om end ikke perfekte, så helt habile macarons med chokolade og nougatsmag ud af besværet. Og NU er jeg blevet stædig, og har sat mig for først at stoppe, når mine macarons er intet mindre end perfekte.

Problemet med macarons er ikke særlig hæveteknik eller pisketeknik.
Det handler om regulær kildekritik!
At et utal af kvinder med hang til søde sager fylder internettet med mere eller mindre gennemprøvede opskrifter, som vi andre amatører forsøger os med i naiv tillid til at det beskrevne matcher det pastefarvede, skinnende vedhæftede fotografi.

Here goes…Mit tredje forsøg:

  • 3 æggehvider
  • 25 gram sukker
  • 200 gran flormelis
  • 100 gram ristede skalfrie hasselnødder
  • 25 gram kakao
  • 100 gram chokolade
  • 25 gram smør
  • 1/2 dl fløde

Sådan gør du:
Piske æggehviderne helt stive med sukker.
Blend nødderne helt fine og sigt dem over i en skål. Ingen stykker af nød her – kun mel, og alt der ikke går igennem en sigte moses yderligere eller kasseres. Kakao og flormelis sigtes ligeså. Det hele vendes i æggene og vendes forsigtigt rundt med en spatel. Vend dem ikke mere end højst nødvendigt, for ikke at slå alt luften ud af æggene.

Massen hældes i en sprøjtepose os sprøjtes ud i ensartede runde portioner på bagepapir. Her skal de hvile i 30-60 minutter til de ikke længere klistrer til fingrene ved et let tryg. Det skind de danner gør at de kun kan hæve fra bunden, og det giver dem den klassiske form med en let sprække langs bunden, og gør dem glatte og blanke på toppen.

Bag dem ved 150 grader i 12-14 minutter, og lad dem køle helt af på papiret inden du løsner dem.

Ganachen laver du ved at smelte chokolade, smør og fløde over vandbad. Lad massen køle af på køl eller frys inden du anvender den.

Fordel en klat ganache på macarons-bundene og klem den sammen to og to.

20120916-213245.jpg

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top