Lussekatter, lussebullar, safranbullar, luciabrød. Der er mange begreber for den lille svenske, gule bolle vi spiser d. 13. december.
Og mens man kan rulle øjne af svenskernes bisarre trang til at gøre op med kønnene, håndhæve nisseforbud og iføre små drenge lange lyse gevandter er der kun pæne ord at sige, når det handler om deres bløde, safranbrød.

Jeg har haft svært ved at finde en original opskrift på de svenske lucia-boller, så denne er mest en sød og blød bolledej tilsat safran. Og kardemomme, som vist ikke er standard, men som smager godt i.
Frk. Kræsen – som har svenske rødder – har i øvrigt en spændende variant med marcipan som jeg synes ser ret godt ud.

  • 25 gram gær
  • 100 gram smør
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 3 spsk sukker
  • 3 dl mælk
  • 5-6 safrantråde
  • Stødte frø fra 5kardemommekapsler
  • ca. 450 gram  mel
  • Rosiner til pynt

Sådan gør du:
Smelt smørret og kom mælken i. Når det er håndvarmt hælder du det over gærret, tilsætter, salt, sukker, safran og kardemomme. Rør ægget i og derefter melet lidt efter lidt. Dejen skal være blød – så hold evt lidt mel tilbage.
Lad dejen hæve på køkkenbordet i halvanden time.
Kom derefter dejen ud på bordet, hvor du deler den og former den til Sér, gedebukke, svastika og andet godt. Få evt lidt inspiration her. 
Kom rosiner i alle samlingerne og lad brødene hæve i en halv time på bordet inden du bager dem ved 200 grader i ca 5-10 minutter, eller til de er let gyldne og gennembagte.

[adsenseyu2]

 

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top