Indrømmet – det er altså temmelig sjældent, at vi selv bager vores morgenbrød, men da vi havde overnattende gæster forleden, måtte vi hellere lige stramme os an. Og da Rigeligt Smør lige havde postet et fint indlæg med koldhævede boller, blev det grundopskriften, der blev kastet i røremaskinen. Surdejen havde begået selvmord siden sidst, så det blev kun med gær. Til gengæld blev den boostet med lidt god øl, så vi nåede i mål alligevel. Og nå ja, så blev de drysset med fennikelfrø på toppen, som er et giga hit.
Du skal bruge:
- 4,5 dl mørk øl
- 25 gram gær
- 450 gram hvedemel
- 150 gram rugmel
- 2 spsk salt
- 1 æg til pensling
- 1 spsk fennikelfrø
- 2 spsk hørfrø
Sådan gør du:
Bland øl og gør i en røremaskine og tilsæt melet lidt af gangen. Kom saltet i. Rør i ca 10 minutter.
Saml dejen og kom den i en ren skål smurt med lidt olie, så den ikke tørrer ud. Læg film på og sæt dejen på køl natten over.
Næste morgen tager du dejen ud og former den til boller.
Lad dem efterhæve på køkkenbordet en times tid – mindre hvis dine overnattende gæster er meget morgenmadsultne – og pensler dem med æg og drysser med hørfrø og fennikelfrø.
Bag bollerne i ovnen ved 250 grader til de er gyldne og gennembagte – ca 10 minutter.
Martin Villumsen | 17. juni 2015
|
De ser godt nok lækre ud! Fennikelfrø er altså virkelig godt til bagværk! Jeg er dog nysgerrig efter at høre, hvorfor I har brugt så meget gær?
Og tak for linket – er glad for at kunne inspirere 🙂
Louise Mousten Vestergaard | Author | 17. juni 2015
|
Det var for at kompensere for den manglende surdej. Men 10 gram som du egentlig brugte havde været nok, for de hævede fint.
Martin Villumsen | 17. juni 2015
|
Ah okay, jeg tror dog, at det er begrænset, hvor meget ekstra hævning surdejen giver. Ellers så har jeg også før erstattet surdej med f.eks. en god yoghurt naturel, ymer, tykmælk etc., hvilket fungerer glimrende.