Hønse- eller oksefond er klart mest velsmagende, men skulle der komme en vegetar til middag, er denne fond god at have i baghånden.

Samtidig er det en suveræn måde at undgå madspild – for pludselig får de porretoppe, du eller villle smide ud, nyt liv. Og de der sidste gulerødder fra posen og den kvarte selleri, du ikke fik brugt, bliver pludselig til stor kogekunst.

Fonden kan bruges til alle slags grøntsagssupper, saucer, grøntsagsrisottoer og meget mere. Du kan nøjes med at koge den lidt ind – så har du en fin boullion klar til brug. Men i mangel af fryserplads koger vi altid boullionen helt ind, så du får en tæt og kraftig fond, du evt kan tilføre mere væske ved brug.
Og det er nemlig det smarte ved fond; du laver det, når du har et overflod af rester og fryser det ned, så du altid har lækker smagsforstærker ved hånden – helt uden e-numre.

Opskriften her skal du se som vejledende. Du kan komme mere eller mindre i af nogen af delene, hvis du foretrækker det og tilføre andre rodfrugter som pastinak eller persillerod. Kan du på nogen måde skaffe løvstikke, er det virkelig noget, der giver en god smag.

  • Toppe fra et stort bundt porre
  • 1 gulerod
  • 1/2 selleri
  • 1 løg
  • 5 laurbær
  • 1 spsk. peberkorn
  • 1 stor kvist persille
  • 1 stor kvist løvstikke

Sådan gør du:
Skær grøntsager i grove stykker. Kom dem i en stor gryde med de øvrige krydderier. Hæld koldt vand på til det dækker og lad det koge sagte i ca. 2 timer. Si grøntsagerne fra og kog væsken ind til der er ca. 3 dl. (eller efter smag)
Brug fonden med det samme eller frys den ned i mindre portioner.

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top