Kan man lave aftensmad i en uge for 150 kroner pr. mand?

Hvor mange penge koster det at spise godt, sundt og varieret? Det kommer jo an på, om man er single, par uden børn eller en stor familie? Om man er til øko elle discount? Om man selv gider lave med, eller foretrækker de færdiglavede fra frost. Næh, det koster 15 kroner om dagen pr. person, mener Danske Bank. 

Indrømmet – denne husstand har et temmeligt højt madbudget.  Vi er glade for økologisk kød, potter med krydderurter, friske råvarer og gode vine. Vi kan godt lide at købe vores ost hos ostehandlen, fisk fra fiskehandleren, kød fra en lille gårdbutik og fordrive en søndag formiddag med at shoppe rundt i Torvehallerne. Vi kan ikke så godt lide grøntsager fra frost, færdiglavede retter, buræg eller kød fra den danske svineindustri.

Kvalitet koster! Sund mad koster! Eller gør det?
For nyligt beregnede Danske Bank, at man kan leve efter Fødevarestyrelsens anbefalinger for under 15 kroner om dagen.
Nu har vi ikke set økonomens ugemenu, men grundlæggende har manden jo ret i, at lige præcis sund mad, faktisk ikke behøver koste alverden.

Men det gør dyrevelfærd til gengæld. Og low-carb diæt. Og nogen gange velsmag. Men hvad koster det så?
Vi vil prøve at tage forsøget videre, men tilføje lidt mere smag og dyrevelfærd i menuen og lidt mindre ris og pasta. Prisen: 20 kr pr. person pr. aftensmåltid.

For to personer betyder det, at man kan købe ind til en uges aftensmåltider for under 300 kroner for to personer. Vi er et stykke fra forbrugerøkonomens havregryn og ris med rosenkål, men stadig i discount-enden. Og lysår fra vores egen madbudget.
(Undskyld søde bankrådgiver, fattige studerende og danskere på kanten af arbejdsmarkedet – men det er altså ekstremt billigt for sådan nogen madører som os, som normalt bruger 3-4 gange så meget!).

Den næste uge forsøger vi os med eksperimentet, og håber at de der læser med, kan bruge vores opskrifter til enten af sætte jeres eget madbudget ned eller få mere ud af indkøbskronerne. Vi kalder det “cheapass”.

Her er vores dogmer : 

dogmer

For at nå i mål kræver det forberedelse og planlægning:

Ugens menu er:

Ugens indkøb er foretaget i Rema1000 og DøgnNetto – som sælger de gode velfærdskyllinger fra Løgismose.
Budgettet er på 280 kroner, men vi har dog valgt at runde op til 300 kroner (Hey, det er os der laver reglerne!)
Vi synes det er okay, for det ligner allerede nu, at der bliver lidt rester til overs.
Samtidigt forudsætter konceptet, at der allerede er et lille basislager af salt, peber, simple tørrede krydderier og madolie til stegning.
Opskrifterne følger de næste dage. Stay tuned!

Indkoeb

Share Post
Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

Latest comments
  • Spændende eksperiment som jeg glæder mig til at følge 🙂

  • Hej hvor kan jeg finde opskriften på yoghurtgratin ?
    Venlig hilsen
    Pia

  • Det forudsætter jo så at du har alt andet selv ik (som så tæller gratis) – fedtstof til at stege i evt., krydderier, drikkevarer – eller det er måske bare vand fra hanen, men det koster jo også lidt – og så alt det der man ikke tæller med på indkøbssedlen før det mangler i skabet.. Og hvor finder du en pakke med 3 porrer, hvis de kun sælger 4-5 stk i et bundt – ligesom jeg forestiller mig det er svært at finde ½ pakke frossen spinat 😉 Kunne godt tænke mig at se den der beregning fra DB. God fornøjelse med projektet, glæder mig til at følge med!

  • Det lyder virkelig som et spændende og interessant projekt! Glæder mig til at følge med 😉
    – Anna
    anna-mad.dk

Top