Kammuslinger med hokkaido-creme, brunet baconsmør og forkullet hvidløg

Herhjemme har vi madkampe, ikke i den traditionelle forstand med “nu kaster jeg mad efter dig, ha ha”, men en kamp der går på hvilke råvarer der er tilladte på matriklen. Jeg er bestemt ikke stor tilhænger af frugt – det har muligvis noget at gøre med min opvækst i et land langt mod nord, hvor ikke engang æbler gror. Især frugt i mad tænder mig af: Frugt for sig og mad for sig (og så skal der nok være én der kloger sig på at tomater sørme også er frugter).

En anden råvare der kæmpes om er kammuslinger. Personligt ser jeg helst et dusin på min tallerken, mens andre i den hjemmelige bjælkehytte mener at kammuslinger har konsistens som en våd opvaskesvamp.
Efter lidt tovtrækkeri fik jeg dog lov til at lave følgende ret, som er min egen indskydelse fra morgenens brusebad. Jeg har på fornemmelsen af det var baconen der gjorde udslaget. Dog skal det noteres til referatet at jeg bestemt ikke er den første til at servere en eller anden form for pure/creme til kammuslinger.
Det brunede baconsmør og Hokkaido-cremen kan laves i god tid og lunes lige inden servering.

Du skal til 2 pax bruge:

 • 4-6 kammuslinger (afhængig af størrelse)
 • Lidt olie
 • 1/4 stor hokkaido græskar
 • 25 gram smør til græskar-creme
 • 100 gram smør til brunet baconsmør
 • 40 gram tørsaltet bacon
 • 2 spsk æbleeddike
 • Topskud af timian – den storbladede slags
 • 1 fed hvidløg
 • Citronsaft
 • Salt og peber

Sådan gør du:
Start med at mishandle dit hvidløg. Tænd ovnen på 200 grader.
Pil hvidløget og giv det en tur i krematoriet. Jeg mener det sgu, det skal være helt sort. Afsæt ca. 1/2 time og måske mere til det projekt.

Nu til det brunede baconsmør. Hak baconen i fine tern.
Sæt smørret over ved lav varme og tilsæt halvdelen af baconen. Nu skal smørret bare stå og hygge sig i lang tid. På et tidspunkt viser der sig noget sort grums i bunden af gryden, det er tegn på at smørret er brunet.
Herefter hældes det brunede smør fra bundfaldet, som kasseres. Steg den resterende bacon på en pande og tilsæt det brunede smør. Smag smørret til med lidt eddike, salt og peber. Lund baconsmørret lige inden servering.

Til hokkaido-cremen skal du skære græskaret ud i stykker på størrelse med en babyhånd, gnide dem med olivenolie, salt og peber. Ovnbag græskarstykkerne til de er godt møre, dvs. ca. 30 min. Sæt evt. græskarstykkerne ind i ovnen sammen med hvidløget.
Efter en halv time i kakkelovnen, tilsættes smør til græskaret og blendes med en stavblender. Smag til med citronsaft, salt og peber. Cremen skal have en fin balance mellem græskarets naturlige sødme og syren fra citronen.
Inden lunes cremen let – den må og skal ikke være for varm. Hvis man går all in på anretning, fyldes cremen på en sprøjtepose med en stor glat tyl.

Nu skal du finde et stopur frem.
Kammuslingerne duppes tørre og steges hårdt på en monster varm pande, som selvfølgeligt har fået en slat olivenolie. De må ikke få mere en 58,5 sekunder på hver side. Drys dem med let hånd og en svingende bevægelse med lidt havsalt.

Anret kammuslingerne med en lille klat hokkaido-creme og hæld lidt brunet baconsmør over. Pynt med timian og riv forkullet hvidløg over med det fineste rivejern i skuffen.

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top