Juni er overflod af grøntsager og bær, og med lyse sommernætter, fridage og en sommerferie coming up, er det også startskuddet for mad i det fri-sæsonen. Hermed en opfordring til at rykke tallerknerne og picnickurven med udenfor, gem de avancerede anretninger lidt væk for en stund, og nyd det simple og det enkle. 

Jordbær
De danske er bare bedst, og lige om lidt kan du få dem fra friland, som igen er mange gange bedre end deres tidligere fætre, plukket fra drivhus.
Dansk sommer er lig med jordbær, og du mangler næppe ideer til, hvad du skal stille op med dem. Serveret med lidt sukker og fløde og så behøver du ikke mere.
Rødgrød med fløde er ikke kun til for at genere forvirrede turister – som i øvrigt ingen steder kan få det serveret – men også indbegrebet af dansk sommer.

Makrel
Makrellen deler navn med en lidt feteret rocker-boss, der måtte ende sine dage ved Jønkes hånd, men det er også en super lækker, hurtigssvømmende rovfisk, som kan bruges til meget andet end Sol Over Gudhjem.
I juni kommer den op til overfladen, og sommeren igennem kan du nyde friske makreller, som egner sig rigtig godt til grill. Flæk den og krydr den med masser af peber og friske krydderurter og smid den nogle minutter på en varm grillrist, så har du en fin følgesvend til kartoffelsalaten.

Purløgsblomster
Havefolket ærger sig, for purløgsbedet er i blomst lige nu, og står med skrig-lilla blomster. Det betyder, at der ikke kommer meget mere purløg fra køkkenhaven i denne omgang. Purløgsstilkene ved du nok, hvad du skal bruge til, men du kan faktisk bruge blomsterne til det samme – de er bare meget pænere! Smagen er som purløg, men en lille smule stærkere. Pluk dem og brug dem som alternativ til det “grønne drys”  på salater, tærter, kød og smørrebrød.

Blomkål
Danske blomkål hører sommeren til, og du behøver ikke maskere den med thousand islands dressing, dåsemajs og pillede rejer fra frost.
Derimod er de fine at ovnbage, gratinere, purere…. Du kan spise blomkål rå i salter eller let tilberedte – der er masser af muligheder. Det eneste du ikke må er at smide den i gryde kogende vand, og kigge til dem 40 minutter senere. Så får du prygl.

Broccoli
Broccoli er superfood, og skal der ligefrem gå konkurrence i det, er det måske en af de sundeste grøntsager på kloden. Den er en grøn vitaminpille, der forebygger alt fra skørbug til kræft, og så er det jo et held, at den faktisk også smager ret fantastisk. Vi mangler stadig at se broccoli i anvendelse på michelin-niveau, men kan du nøjes med mindre, kan du lynstege den på panden – måske i lidt soya og med lidt chili, komme den i tærter, gratiner eller flødestuve den. Husk nu bare, at lade være med at sønderkoge staklen. En hurtig blanchering eller en tur på en hot pande er så rigeligt.

Persille
Der er den bredbladede og så er der den krusede. Kemiske analyser skulle afsløre, at den bredbladede har den kraftigste smag, men som så meget andet, afhænger det af vækstbetingelserne. En kruspersille fra friland er der masser af spark i, skulle jeg hilse at sige, men pluk den inden den går i blomst, da den derefter mister noget af sin kraft.
Den krusede er en klassiker i det danske køkken, og den er obligatorisk i en persillesauce.
Den bredbladede er lige så alsidig om løg, så spar ikke på den, men brug den som smagsgiver, når du giver den gas i køkkenet.
I supermarkedet kan du som regel kun få de små, krusede i bittesmå spagnumpotter. Prøv i stedet at besøg din grønthandler, som oftest har store buketter af både bredbladede og den krusede til 15-20 kroner. Kom den i et glas vand og sæt den på køl eller bare på køkkenbordet – så er der persille til hele ugen.

Blomsterkarse
Blomsterne er pæne og spiselige, men lad være med at komme dem på som pynt på desserten. Smagen matcher nemlig navnet – både blomster og blade har en markant smag af karse.
De er noget af det letteste at dyrke i potter på altanen, men kan efterhånden også købes i små potter hos gode grønthandlere.
Brug dem som det grønne drys i det salte køkken alle de steder, hvor du ellers kunne finde på at bruge almindelig karse.


Hyldeblomst
Lige nu blomtrer de, og før alting var i sæson altid, var det en glædelig begivenhed at drikke kold hyldeblomstsaft i juni. Den hjemmekogte saft er nu stadig noget helt andet, end dem du køber fra supermarkedet. Brug saften til cocktails, som saft ,sorbet eller lav en sød hyldeblomstsirup. Dyp klaserne i pandekagedej og steg dem, eller brug de aromatiske blade som smagsgiver der også klæder fisk og kylling.

Juni

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top