Jomfruhummer og isvafler med teriyakiguf: 2 retter med Kikkoman Teriyaki i centrum

Nogen gange kan vi godt lide en god konkurrence – så da Kikkoman for noget tid siden spurgte, om vi kunne lave en to-rettes menu med deres Teriyaki-sauce, sagde vi ja med det samme. Det er altid sjovt at blive udfordret, og teriyaki-smagen er ikke så udbredt i vores europæiske køkken, så der var rigeligt med muligheder for at være kreativ.

Teriyaki er egentlig en japansk tilberedningsform, hvor man steger kød, fisk mm, der er vendt i en sojabaseret marinade = teriyaki.
Da vi er ret pjattede med det japanske køkken, kan vi nogen gange have det lidt stramt med, at godtfolk såvel som kendte restaurant-kæder blander sticks og risruller sammen på menukortet (Hvilket ALDRIG ville ske i Japan) eller at rulle krabbesalat og avocado ind i ris og kalde det sushi.

Japansk mad er utrolig raffineret, og der er så mange regler og traditioner  forbundet med at spise japansk mad, at det kan der ikke tages let på. Om det så er servicen maden bliver serveret på, er der regler afhængig af årstid.
Så lad det være sagt med det samme – selv om det lyder japansk, har de her retter ikke det fjerneste at gøre med Japan!

Men ligesom vi i vesten har taget sushien til os og glad og frejdigt ruller alt fra gulerødder til kogt kylling ind i nori-tang og kogte ris, ja så gør japanerne det samme med det europæiske køkken.
De har et begreb for det – Yōshoku – som dækker over japanske fortolkninger af retter med stærk vesterlandsk inspiration. Således kan man i de store japanske byer støde på egentlige restauranter, der serverer en skøn blanding af spaghetti med tang, wienerschnitzel (stegt i panko) med ris og svineskank med sauerkraut. Godt og blandet – og temmelig fortolket – fra det europæiske køkken.

Med andre ord, når japanerne må, så må vi også. Fortolke og lege med traditionerne altså….
Så det har vi gjort!

Denne menu er super nem at gå til og genial, hvis du venter gæster, da indsatsen er minimal og smagen helt i top.
Du kan lave begge retter på under en time, og så er opvasken også taget! Hovedretten er et bjerg jomfruhummere, der er flækket og bagt med teriyaki-smør. Holy shit, det smager godt! Teriyakien kan noget helt særligt, og har en skøn, dyb og aromatisk smag, som klæder de søde skaldyr fuldstændig fantastisk. Desserten er super nem, og gæsterne kan selv samle den ved bordet;  vafler med is og guf med smag af teriyaki.

Teriyakisaucen er sponsoreret af Kikkoman

Gratinerede jomfruhummer med teriyakismør og æble/jordskokkesalat
Denne ret er en lille leg med den klassiske gratinerede jomfruhummer med hvidløgssmør. Her får jomfruhummeren måske bare endnu bedre selskab, end i klassikeren. Den lidt søde og salte teriyaki-sauce, spiller meget godt sammen med den naturlige sødme fra jomfruhummerne.
Hele molevitten tager ikke mange minutter at lave, og så kan du bruge tiden på at åbne døren for gæsterne i stedet.
Køb friske jomfruhummere, hvis du vil give den gas – men ellers er det her også én af de retter, hvor du snildt kan bruge frosne jomfruhummere også. De er sjældent lige så store og flotte som de friske, men til gengæld koster de det halve, og i en ret som denne, hvor det hele skal i ovnen, gør det ikke den store forskel.

jomfruhummer1

Jomfruhummer med teriyakismør og æble/jordskokkesalat

Ingredienser

    Teriyakismør
  • 100 smør
  • 1/2 lille løg, finthakket
  • 2 spsk. hakket estragon
  • 1 tsk. knust rosapeber
  • 2 spsk. Kikkoman teriyakisauce
  • Jomfruhummere
  • 20 jomfruhummere eller 1 kg.
  • Salat
  • 2 madæbler
  • 300 g. jordskokker
  • Frisk estragon
  • Kikkoman sesamdressing

Sådan gør du

    Teriyakismør
  • Lad smørret stå ude på køkkenbordet, indtil det er helt blødt
  • Kom herefter alle de øvrige ingredienser i og rør det hele godt igennem
  • Sæt smørret til side
  • Jomfruhummere
  • Forvarm ovnen på 230 grader.
  • Flæk alle jomfruhummerne på langs
  • Fjerne den lange mørke tarm, der løber langs halen og læk hummerne i et stort fad der kan gå i ovnen
  • Kom en klat teriyakismør på hver hummer
  • Dryp med lidt ekstra teryakisauce
  • Kom hummerhalerne i den forvarmede ovn i 4-5 minutter.
  • Salat
  • Gnup og vask jordskokkerne eller skræl dem, hvis de er meget grove
  • Halver æblerne og fjern kernehuset
  • Snit æbler og jordskokker i meget tynde skiver, gerne med en mandolin eller med en foodprocessor eller i hånden - men en mandolin er at foretrække
  • Vend de tynde skiver af jordskokker og æble med sesamdressing
  • Slut af med komme estragon på salaten

Note

Server retten med et godt brød til, så du har mulighed for at suge al den lækre overskydende smør op.

http://raavarecirkus.dk/jomfruhummer-og-isvafler-med-teriyakiguf-2-retter-med-kikkoman-teriyaki-i-centrum/

Is med teriyakiguf
Noget af det bedste ved at købe is hos vores isbutik er, at man altid kan få en stor klat guf ovenpå. Men du er faktisk ikke afhængig af at være nabo til en iskiosk, hvis du vil have guf. Guf er så ufattelig let at lave selv, gæsterne bliver altid ellevilde og så har du samtidig mulighed for at leget med forskellige smagsvarianter.
Her har vi  tilsat en fornuftig portion teriyaki-sauce til vores guf, og det er altså lidt af en genistreg, syndes vi selv!
Den meget søde guf får et godt modspil af den lidt salte teriyaki-sauce som samtidigt giver en sjov krydring. Det er salt karamel version 2.0.
Selve isen er en hjemmelavet is på muscovadosukker, men en helt almindelige god nougatis fra fryserdisken i supermarkedet vil du også kunne slippe godt afsted med.
Har du tid kan du lave vaflerne selv, men ellers køb en bunke og gør livet

isvafler

Isvafler med teriaki-guf

Ingredienser

  • Is - køb en god nougat, eller vaniljeis. (Eller lav én selv)
  • 2 æggehvider
  • 150 gram sukker
  • 1/2 dl teriakisauce

Sådan gør du

  • Kom sukker og teriaki i en gryde og bring det i kog.
  • Lad det stå til alt sukkeret er smeltet.
  • Pisk æggenhviderne helt stive.
  • Tilsæt den varme sukkersirup i en tynd stråle mens du pisker.
  • Bliv ved med at piske til massen er kold og du har en dejlig, fast guf.
  • Og så til samlearbejdet. Kom isen i vaflerne og top op med en stor skefuld guf.
http://raavarecirkus.dk/jomfruhummer-og-isvafler-med-teriyakiguf-2-retter-med-kikkoman-teriyaki-i-centrum/

is

Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top