Irsk sodabrød – R.I.P. surdej

I køleskabet herhjemme står der en lidt miserabelt udseende plastikbeholder. Inde i den er der en klump, der engang havde status af viril surdej, men er nu så godt som død.
Det er ikke den første surdej, der har lidt denne grufulde skæbne. Der tegner sig derimod et billede af en række mord, der får Ted Bundy til at ligne en harmløs søndagsskoleelev med bøjle.

Jeg er simpelthen for doven og uambitiøs til at holde liv i min lille samling af lactobacillus. Lactobacillus er i øvrigt fællesnævneren for hhv. surdej, A38 og det der på pænt dansk hedder kroppens naturlige tarmflora – nam nam.

Alternativ kan man selvfølgeligt bruge helt almindeligt bagegær, men af uvisse grunde ender gæren altid med blive fossileret. Det må være noget med luftfugtigheden i mit køleskab. En anden forklaring er, at man bruge 20 g. til et brød, lader de sidste 30 g. blive i køleskabet. Jeg køber ind i vished om, at jeg har gær der hjemme, men men men… det var 3 uger siden sidst.

Og så er der efterhånden kun tørgær tilbage, men efter så mange short cuts, giver det efterhånden ikke mening at vente 2 timer på at dejen hæver. Jeg er helt med på, at man kan læse en god roman eller bygge på sin Airfix mens dejen hæver. Ærligt talt, så er det kun umagen være at besøge sit brød to gange inden bagning, hvis der bages med en ordentlig surdej.

Rosinen i pølseenden er det usyrede brød. Men uanset hvor godt jeg kan lide min chapati, så der det sgu lidt underligt at bruge som base for en dyrelægens natmad.

Hvis man så lige tager et step op igen, så er det jo muligt at bruge bagepulver som hævemiddel. Det er ikke noget vi har tradition for i lille Danmark, men i Storbritannien er det helt socialt acceptabelt og der kommer ingen Østerbro spelt-mor og kaster sten efter dig af den grund.

Det bedste ved at bruge bagepulver frem for f.eks. tørgær er, at du ikke skal ælte dejen, nærmes kun samle den og du skal heller ikke bruge tid på at hæve dejen. Så må du finde en anden undskyldning for at bygge Airfix.

Opskriften nedenfor er på et irsk sodabrød, dels fordi at irlænderne faktisk har tradition for at lave sodabrød, dels fordi der er kommet stout i. Og alle ved, at hvis man skal lave irsk mad, kommer man bare lidt stout i og så er retten med magi blevet irsk. Prøv f.eks. at lave irske stout frikadeller, irske stout flødeboller, irsk stout-confiterede andelår og irsk stout chili con carne.

RIP Surdej

Irsk sodabrød – R.I.P. surdej

Ingredienser

 • 225 g. hvedemel
 • 260 g. rugmel + lidt mere til justering af dejen
 • 2 tsk. bagepulver
 • 2 tsk. salt
 • 1 tsk. brun farin
 • 2,5 dl. irsk stout, en dry stout (f.eks. Guinness)
 • 2 dl. kærnemælk.

Sådan gør du

 • Bland alle de tørre ingredienser sammen og miks dem.
 • Kom væskerne i og saml dejen. Juster evt. med mere rugmel eller øl. Dejen skal være fast, men ikke hård eller tør.
 • Skær et dybt kryds i toppen af brødet og smør evt. brødet med en 50/50 blanding af olie og vand.
 • Bag brødet i en forvarmet ovn, ved 200 grader i 45-50 min. Tag det ud og køl af.
http://raavarecirkus.dk/irsk-sodabroed/
Post Tags
Share Post
Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top