Irish Stew og gratineret colecannon

Who’s Stew? Irish Stew!

Irish Stew er herremad af allerbedste karat. Den er perfekt til en aften med gutterne og en skudefuld (stout)øl. Stuvninger a la Irish Stew er der mange af bl.a. gullasch, gumbo og vores egen helt lokale amagergryde.
Fælles for dem er, at de på ingen måde lefler for beskueren, men smager langt bedre end udseende egentligt lægger op til.

Som så mange andre retter er der ikke én officiel opskrift, men er en opskrift ud fra devisen om at “sandheden er altid lokal”.
I de fleste opskrifter bruges lammekød, men hvis du er en lille smule puritaner skaffer du dig noget fårekød. Der er dog mulighed for at gå endnu et skridt op i puritanisme (og pæloanisme) ved at bruge gedekød, som skulle være det helt rigtige til en stenalderversion af Irish Stew. Hvis det endnu ikke er nok for dig, skal du lave retten i en håndbanket bronzegryde, fjerne gulerødder og øl fra opskriften og iføre dig et skind og et flintestensspyd.

Jeps du har gættet det, moderretten til Irish Stew er fra bronzealderen, hvor man for første gang havde mulighed for at lave gryder og derfor egentlige gryderetter.

Irish Stew i min version er med lam (fordi får er næsten umuligt at skaffe) og stout øl.
Ikke fordi stout er specielt traditionelt i en Irish stew, men det smager fremragende. Nogle putter kartofler i retten, her har jeg dog valgt at servere kartoflerne on the side i afskygning af en gratineret colecannon. Colecannon er en anden irsk ret, som i al sin enkelthed er en kartoffelmos med kål. Jeg har givet den et lille pift i form af en gratinering.

Irish Stew og gratineret colecannon

Ingredienser

    Irish Stew:
  • 500 g. lammekød fra lammekølle
  • 3 dl. Lammefond
  • 400 ml. Guinness eller LFP (Limfjordsporter) + lidt til kokken
  • 3 gulerødder
  • 2 porrer
  • 1 rødløg
  • 200 g. knoldselleri
  • 2 lauerbærblade
  • Smør
  • Colecannon:
  • 500 g. kartofler
  • 2 dl.fløde
  • 50. g. smør
  • 100 g. grønkål
  • Rasp
  • Mere smør

Sådan gør du

    Irish Stew
  • Skær kødet ud i store mundrette tern, skær porrer i store stykker, skær løget i kvarte.
  • Skræl gulerødderne, snit dem i grove stykker og gør det samme med sellerien, som dog skal være en smule mindre.
  • Brun lammekødet i smør og tilsæt grøntsagerne.
  • Tilsidst tilsættes fond, øl og lauerbærblade.
  • Lad det hele simre ved middelvarme til kødet er mørt - hvilket tager ca. 2 timer.
  • Når kødet er mørt, smages der til med salt og peber.
  • Colecannon
  • Kog kartoflerne.
  • Mens kartoflerne koges, hakkes kålen i fine strimler.
  • Når kartoflerne er færdigkogte, moses de og kålen tilsættes.
  • Tilsæt så fløde og smør og kør mosen jævn med et piskeris. Brug ALDRIG en elpsiker, for så får du tapetklister.
  • Smag til med salt og peber.
  • Når mosen er færdig puttes den i en stor eller flere små fade.
  • Inden servering drysses mosen med rasp og ovenpå lægges små stykker smør.
  • Sæt fadet(ene) i oven under grillen og gratiner til mosen er gylden på toppen.
  • Server stew og mos med en stor stout øl og godt selskab.
http://raavarecirkus.dk/irish-stew-og-gratineret-colecannon/

 

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top