Da jeg var barn, lavede min mor altid hjemmelavet hyldebærsaft og serverede det som værn mod up-coming forkølelser. Der er muligvis noget placebo-effekt i spil her, men jeg vil den dag i dag påstå, at en kop varm hyldebærsaft kan jage en forkølelse langt væk. Du kan sagtens købe hyldebærsaft i konsum, men det smager ikke i nærheden af den gode hjemmelavede og kurerer ikke forkølelser.
Denne her er spicet lidt op i fht. den jeg fik som barn. Her er den smagt til med kanel, nelliker, kardemomme, stjerneanis og citronskal, som gør den rigtig godt.
Hyldebærsaft smager også rigtig dejligt uden alle krydderierne, men lidt citronskal skal den have.
Jeg har med vilje ikke tilføjet mål på opskriften, for det hele afhænger jo af, hvor mange hyldebær, du får skaffet dig med hjem.
Heldigvis behøver du heller ikke mål, for opskriften er så nem, og kan let tilpasses efter smag.

Læs også: Alt du skal vide om hyldebær

  • Hyldebær – så mange som du kan plukke
  • Sukker – jeg bruger 300 gram pr liter saft – men smag dig frem.
  • Citronskal
  • Vand

Evt – kanel, kardemomme, nellike og stjerneanis

Sådan gør du: 
Klip de tykke stilker af og skyl klaserne i koldt vand – så er vi ligesom af med de værste edderkopper, mariehøns og andet protein, der følger med.
Kom klaserne i en stor gryde og dæk med vand. Lad blandingen komme op at koge, og skum evt. urenheder fra. Lad derefter  blandingen simre i en halv times tid indtil alle bærrene er poppede.
Si hyldebærrene fra og kom saften tilbage i en ren gryde. Tilsæt sukker og evt krydderier og kog op til blandingen har fået den ønskede smag. Tilsætter du krydderier, skal den stå og simre i en halv times tid, før smagen er trukket nok ud.

Hæld den kogende saft på rengjorte, skoldede glas. Luk til med det samme og opbevar køligt.
Kommer du en tsk atamon ved, kan saften holde endnu længere – men hvis du ikke åbner til den, skal den alligevel nok holde nogle måneder eller tre uden problemer.

Hyldebærsaft

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top