Chutney er et tilbehør til mad fra Indiske køkken, men englænderne har gjort chutneyen verdenskendt. Grundlæggende er det en blanding af frugt eller grøntsager tilsat krydderier, især chili og eddike/tamarind/lime.
Der er nok en tendens til at sammenligne syltetøj og chutney, hvilket på sin vis også er korrekt. Dog er der den forskel, at i Indien er chutney typisk frisklavet, modsat syltetøj som er/var lavet med konservering for øje.
Hvis der er nogle gæve bloglæsere derude, der har set Spise med Price afsnittet Birdie nam nam, er selv samme bloglæsere også bekendte med lime pickles. Lime pickles er også et variation i chutneyfamilien og opfundet af den britiske flåde til at forhindre skørbug. Faktisk indeholder hyldebær også anselige mængder c-vitamin og derfor skulle nedenstående opskrift have samme gavnlige effekt.
Hvis du er en gæv sømandstype og skal på søen længe, så tage et glas hyldebær chutney med. Jeg garanterer, at du har dine tænder i behold, når du kommer hjem igen.
Der findes hundredvis forskellige variationer. Og nu er der én mere, hyldebær chutney.
For at lave hyldebær chutney skal du bruge:
- 160 g. hyldebær afmonteret fra stilken
- 2 små tomater
- 1 fed hvidløg
- 1 dl. æbleeddike
- 1 kanelstang
- Saft og skal af af en økologisk citron
- 70 g. sukker
- 2 nelliker
- 1 tsk havsalt
- Chili efter smag
- 1/2 tsk melatin / pektin
Sådan gør du:
Hak tomaterne og chili fint og riv hvidløget meget fint.
Bland det sammen med de øvrige ingredienser, undtagen citronsaft og melatin i en gryde.
Lad det simre i 30 min. Smag til med salt, sukker og citronsaft. Chutneyen skal have en fin balance mellem de søde, salte, stærke og sylige.
Tilsæt tilsidst metatin og køl chutneyen af i køleskabet.
Hyldebær chutney kan bruges til indiske retter, men egner sig rigtigt godt til stærke oste.
[adsenseyu1]