Det er lidt uklart hvem der har opfundet hollandaisesaucen, men nogle teorier går på at den stammer fra Holland, mens andre mener, at den er kreeret af de franske Huguenotter. Uanset hvad så er det en sauce, som bør være en del af enhver hjemmekoks repertoire.

Hollandaise er en af de fem modersaucer og bruges ofte til Eggs Benedict, laks hollandaise eller som base for sauce musseline med tilhørende dampede asparges. Generelt er det en sauce, der er godt egnet til fisk, lette grøntsager og æg.

Da en hollandaise er en emulgeret sauce, skal den tillaves på samme måde som en mayonnaise, dvs. en æggeblomme eller flere røres med en eller anden form for fedtstof. Teknikken er at tilsætte sit valgte fedtstof – i hollandaisens tilfælde er det smeltet smør – i meget små mængder til at starte med. Når saucens så begynder at tykne, kan man tilsætte smørret i lidt mere rigelige mængder, men vær varsom alligevel.

Mange er lidt skræmte ved tanken om, at lave saucer som mayonnaise, bearnaise og hollandaise, fordi de kan skille. Og ja, mine saucer skiller da også engang imellem, men det høre til sjældenhederne – i virkeligheden er det ikke så svær, så se at komme i gang!

Hollandaisesauce

Ingredienser

  • 150 g smør, smeltet
  • 2 æggeblommer
  • Saft af ½ citron
  • 2 spsk hvidvin
  • Salt og hvid peber

Sådan gør du

  • Gør et vandbad klar med med vand - vandet skal være varmt, men ikke koge.
  • Bland æggeblommer med citronsaft og hvidvin og pist til det tykner.
  • Når det tykner kan du tage gryden af varmen og begynde at hælde det smeltede smør i ganske forsigtigt, ligesom med en mayonnaise.
  • Når alt smørret er kommet i, smages saucen til med salt og hvid peber.

Note

TIP 1: Undgå at få den hvide valle med over i sovsen, når du hælder den i æggeblommerne. Alternativt kan du klare smørret inden, ved at hælde den forsigtig over i en anden gryde mens du lader det hvide blive tilbage.

Tip 2: Sovsen bliver ret tyk i det. Vil du have den tyndere kan du piske den op med lidt vand eller hvidvin inden du serverer.

http://raavarecirkus.dk/hollandaisesauce/

hollandaise1

Written by

Hvis du på denne side falder over en ret med hjerne, lever, hjerte, hale, tæer, hoved eller insekter, så er jeg sandsynligvis ophavsmand til den. Jeg er gastronomisk interesseret med en forkærlighed for det alle andre ikke vi have og i visse tilfælde afskyr.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top