Det er ikke nogen skam at proppe en maggi-terning i sin gryderet i ny og næ, men det er nu en anden fornøjelse at spise mad, der er tilberedt med rigtig fond. Kommer du tilfældigvis forbi en slagter, kan du gøre det til en vane at købe nogle okseben med hjem. Hvis du har en rar slagter kan du få nogle ben foræret, men ellers koster de ikke mange håndører.
Oksefond er basis for de gode og kraftfulde saucer og simreretter, og det er forbløffende nemt at lave det selv.

Det kan lyde vældig besværligt at koge sin egen fond. Og det er da rigtig nok noget der tager nogle timer. Men når først du har mast det hele ned i gryden skulle der ikke være noget til hinder for, at du kan daffe en tur ned og købe ind, smutte i haven eller tage et par afsnit af din favoritserie på sofaen.

Når du er i mål med projektet, kan du fryse fonden ned – så er den klar, når du skal bruge den.

  • 1 spsk olie
  • 1 kg okseben – gerne marvben
  • 2 gulerødder
  • 1 bundt porretoppe
  • 1 dusk persille
  • 1 lille løg
  • 10 peberkorn
  • 3 laurbærblade

Har du en rest selleri i køleskabet – eller bare toppene fra én,  en smule timian eller løvstikke kan du bare komme det i – men husk at det skal være smagen af okse der træder tydeligst frem.

Varm olien op i en stor gryde. Brug benene til de tager farve. Kom resten af ingredienserne ved og hæld vand på til det dækker. Du Kog det hele op til det skummer. Fjern skummet med en skimmer og skru ned for varmen. Lad det hele simre i ca 3-4 timer.
Si det hele fra og reducer væsken til du har ca 4-5 dl.
Skal du lave en demi glace koger du den yderligere ind.

Køl fonden helt ned – når den er kold kan du let fjerne fedtlaget der samler sig i toppen.

Se også opskrifterne på kylligefond og grøntsagsfond. 

[adsenseyu2]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top