Laver du selv din egen kyllingefond? Hvis ikke, er det på tide at komme igang.  Supper, saucer og risotto har krav på hjemmelavet kyllingefond, og da det er verdens nemmeste ting at lave, og faktisk et produkt som mest bliver til at left-overs, er det bare at komme igang.

Hvis du er vant til at bruge de små maggi-terninger, er det på tide, at du lærer at lave din egen kyllingefond. Det første består mest af salt og smagsforstærker. Kyllingefond derimod, er det som maggiterninger gerne vil være.
Herhjemme gemmer vi kyllingeskrog og toppe fra porrerne i fryseren. Når der er en portion af begge dele, er det på tide at lave kyllingefond.

Og så siger jeg det lige igen: Måske har du allerede indset, at det godt kan betale sig at betale 89 kroner for en velfærdskylling frem for de 39 kroner for et mishandlet dyr. Ud over det der med samvittighed og mangel på lyst til at støtte systematisk dyremishandling er der også det der med smagen. Jeg får virkelig ikke penge af nogen for at sige det her, men hvis du køber en ordentlig kylling, slipper du for, at din kyllingefond smager af fisk. For tro mig – det fiskemel man fodrer de mest usle fjærkræ med, kommer din fond også til at smage af.

Hos os er kogning af kyllingefond lidt af et tilløbsstykke, hvor familiesns firbenede plejer at holde sig tæt til i køkkenet, når den kan lugte, at kyllingen simrer.

Den har nemlig luret, at når fonden er kogt færdigt, er der et kødfyldt skrog tilbage. Når det er kølet af, piller vi kødet af. Og ja, det kan du faktisk sagtens bruge til en kyllingepie eller lignende. Herhjemme deler vi dog om goderne, så det tilfalder som regel ham den kortbenede, der spiser på gulvet.

Du kan tilsætte mange forskellige grøntsager til at give smag. Nedenstående er forslag til en basisopskrift, som du altid har råvarerne til. Du kan supplere med selleri, pastinak, hvidløg, timian, løvstikke og mange andre gode krydderurter. Det vigtige er bare, at det er kyllingen der skal spille førsteviolin.

Er du vegetar, kan du i stedet lave din egen grøntsagsfond.

  • 1 kyllingeskrog
  • 1 gulerod
  • Toppe fra 3-4 porrer
  • 1 løg
  • 10 peberkorn
  • 3 laurbærblade
  • En dusk persille
  • Vand

Sådan gør du:
Kom alle delene i en stor gryde. Kog det op, og fjern alt skummet. Lad det simre i to-tre timer.
Si derefter væsken fra, og kom den i en ren gryde. Her koger du den ind til du har 4-5 dl væske.
Køl helt af – så kan du fjerne fedtlaget på toppen. Tilbage har du kun den rene kyllingefond.
Hvis du ikke bruger hele fonden med det samme, kan du fryse den ned i mindre portioner. Så har du instant-fond til en anden god gang.

[adsenseyu2]

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top