Hirsegrød med hyldeblomst, parfait og maltcrumble

[adsenseyu1]

Det her en helt anden dessert, end hvad man normalt serverer – OG en af de få retter fra NOMAs kogebog (den første) som man faktisk kan lave med succes i et almindeligt køkken.

Det er 6 år siden vi sidst har lavet den – dengang i et kollegiekøkken i Herlev – og det viser jo bare, at det vitterligt er noget almindelige mennesker sagtens kan kaste sig ud i.
Her blev vi enige om, at den passede fint i den nordiske menu vi havde linet op til vores dygtige madbloggerkollega Thomas.

Der er lavet et par shortcuts undervejs – i mangel af ismaskine er den lavet med parfait, og den serveres her kun med maltcrumble – originalen giver fuld skrue med flere crumbles.

På grund af (halvdelen af) husstandens interesse for hjemmebryg, har vi et spændende udvalg af malt at vælge iblandt – her er den lavet med mørkristet chocolade malt.
I specialbutikker kan man købe maltmel/erstatningskaffe eller maltsirup, som man sagtens kan bruge i stedet.

Parfait

  • 5 æggeblommer
  • 100 gram flormelis
  • 1/2 liter fløde
  • 1 vaniliestang

Pisk æggeblommerne lyse og luftige med sukker og vaniliesukkeret. Pisk fløden let og luftig, og vend forsigtigt fløden i æggemassen. Den færdige masse hældes i en form og sættes på frys i 4-6 timer. Rør gerne i den undervejs.

Maltcrumble

  • 100 gram sukker
  • 100 gram smør
  • 2 spsk. honning
  • 2 æg
  • 1 1/2 tsk bagepulver
  • 5 dl mel
  • 20 gram blendede maltkorn.

Bland smør og sukker, tilsæt honning, malt, bagepulver, æg og mel til du har en jævn masse. Fordel dejen på bagepapir og bag kæmpe-småkagen ved 180 grader til den bliver sprød og gennembagt – ca 20-30 minutter.
Køl kagen ned, og giv den derefter nogle dask med kødhammeren, så du får en masse krummer. Det er dem du skal bruge.

Malt-nougatine

  • 200 gram sukker
  • 1 spsk maltmel

Smelt sukkeret i en tykbundet gryde – når den er smeltet tilsætter du maltmelen og rører rundt. Fordel massen på noget bagepapir. Når den er kølet af brækker du nougatinen i mindre stykker.

Hirsegrød

  • 1/2 dl mælk
  • 1/2 dl fløde
  • 1 stang vanilie
  • 50 gram sukker
  • 100 gram æggeblomme
  • 1 1/2 dl hyldeblomstsaft
  • Fin hirsemel (ca 2 dl) (Evt hirseflager du maler til mel på morteren)
  • En klat smør
  • 1/2 dl cremefraiche

Varm fløden, mælken, sukkeret og vanilie til kogepunktet. Når temperaturen nærmer sig 75 grader tilsætter du æggene og pisker over varmen til det tykner. Pas på, at den ikke får får meget varme så æggene koagulerer. Tilsæt hyldeblomstsaften. (Du kan lave hertil på forhånd, grøden bare skal monteres til sidst)

Varm hyldeblomscrmen op, og pisk hirsemel i til det tykner. Pas på med at komme for meget ved. Tilsæt en klat smør og cremefraiche til sidst.

Anret med den lune grød i bunden. Placer lidt maltcrumble på tallerknen, som du scooper en kugle parfait ovenpå, og dekorerer med nougatinen.

20130421-164611.jpg

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top