Havtorn mess – Flødecreme med knuste havtorne-macarons

Det er i sandhed noget rod, når ens macarons ikke lykkes efter planen. Derfor blev denne dessert opfundet, der er en variant af dens lige så sjuskede engelske slægtning Eton mess
Det startede som sagt med nogle semi-mislykkede macarons. Eller faktisk startede det før, for de blev egentlig først et aktuelt issue, da vi brændte inde med et halv glas havtorn curd.

De fine macarons er og bliver ikke min yndlings-disiplin, men man smider ikke et glas hjemmelavet curd ud, så der var ingen vej uden om de stædige små makroner. Resultatet blev nogenlunde, uden dog at være fantastisk. De beholdt faconen og var glatte og fine på toppen, selv om de aldrig fik den berømte “fod”, som jo også kendetegner sådan en (last seasons!) modekage.
Heldigvis var smagen intakt, og de der blev tilbage blev rørt sammen med lidt flødeskum og toppet med friske og frysetørrede havtorn. Voila!
Her kommer opskriften. Hvis dine macarons bliver helt perfekte skal du selvfølgelig stoppe ved det trin der hedder “pisk fløden”….

Denne gang har jeg fulgt opskriften fra denne macarons-kogebog. Jeg er ret sikker på, at det ikke er opskriften den er galt med, men snarere min teknik. Here goes:

  • 100 gram mandelmel
  • 2 x 40 gram æggehvide
  • 100 gram flormelis
  • 1o0 gram sukker
  • 1/2 dl vand
  • Et halvt glas havtorn curd
  • 1/2 liter fløde
  • Friske havtorn bær
  • Lidt frysetørrede havtorn

Sådan gør du:
Vend mandelmel, flormelis og de 40 gram æggehvider sammen.
Kog sukker og vand sammen til det rammer 110 grader.
Pisk det sidste æggehvide stift og tilsæt det smeltede sukker i en tynd stråle til du får en tyk og sej (italiensk) marengs.
Vend forsigtigt marengsen i mandelmels-blandingen. Det er det første sted, det kan gå galt: Konsistensen må ikke være så blød at dejen flyder for nemt ud, men heller ikke så fast, at den danner små toppe på bagepapiret. Det er denne rette konsistens der giver hele balladen med macarons, og gør forskellen mellem succes eller fiasko.
Kom massen i en sprøjtepose med en rund tyl, og sprøjt runde ensartede klatter ud på bagepapir. Tegn evt. markeringsmærker på bagsiden af papiret, så du får ens og runde makroner. Nu kommer det andet sted det kan gå galt: Kagerne skal tørre ved stuetemperatur i ca. en time, eller til får et “skind” på toppen. På den måde flækker de ikke under bagningen, men hæver opad og får dermed den berømte “fod”.
Bag dem ved ca 130-140 grader. Det er det tredie sted det kan gå galt, for ovne varmer ikke ens. I min ovn er 130 for lidt og 140 for meget…

Når kagerne er kolde kan du forsigtigt samle dem to og to omkring en klat curd.

Og hvis du alligevel ikke er tilfreds med resultatet er det her du pisker fløden let, vender den med knuste macarons og pynter med friske og frysetørrede havtorn.

[adsenseyu1]

 

Written by

Finder du opskrifter på salater, desserter eller kager, har de som regel været under min kniv. Men jeg er også en ørn til pies, simreretter, ting der kan skæres i store tern og alt mad man kan drikke cava til.

No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Top